Spring naar inhoud


Bruiloft met corvee

Beste Beatrijs,

Vrienden van ons gaan trouwen en hebben ons uitgenodigd voor de bruiloft op een van de waddeneilanden. Dat lijkt ons leuk. Onlangs kregen we een uitgebreide brief met informatie. De bruiloftsgasten kunnen overnachten op de slaapzaal van een kampeerboerderij. Dit kost tien euro per persoon exclusief linnenpakket. Verder wordt er hulp van de gasten gevraagd voor het bereiden van de maaltijd, het serveren van drank en hapjes tijdens het feest en voor het ontbijt de volgende ochtend. Ook hebben ze handen nodig bij de afwas en het opruimen. We krijgen een beetje het idee te zijn uitgenodigd voor een jeugdkamp in plaats van een bruiloft. Het bruidspaar is niet armlastig. Hij en zij hebben allebei een goede baan en hadden ons inziens best iets meer geld ertegenaan kunnen gooien. Ze laten ons tenslotte van Zuid-Nederland naar een waddeneiland komen. We voelen er eigenlijk weinig voor om onszelf een heel weekend lang te laten inroosteren als keukenhulp. Wat moeten we doen? We willen niet dat we met de nek worden aangekeken als we onze hulp niet aanbieden.

Handen uit de mouwen

Beste Handen uit de mouwen,

Dit lijkt meer op een vakantiekamp met corvee dan op een bruiloft.

Dit lijkt inderdaad meer op een vakantiekamp met corvee dan op een bruiloft. Zo te zien is er in dit weekend niets waarop u onthaald wordt, behalve dan op de kale kosten van eten en drinken. Voor de rest moeten gasten hun overnachting bekostigen en volgens een dienstrooster hun eigen eten klaarmaken en daarna afwassen en opruimen. Deze moeite komt bovenop de reiskosten, de kosten van een cadeau en eventuele inspanningen voor creatieve bijdragen. De verhouding tussen geven (door de gasten) en incasseren (door het bruidspaar) lijkt hier een beetje uit het oog verloren. Oftewel: deze bruiloft heeft een uitgesproken ongastvrije en beknibbelende opzet.

Wat te doen? Ik vrees dat u slechts twee keuzes heeft. De ene is dat u erheen gaat en u onderwerpt u aan het corvee-regime. U kunt moeilijk weigeren deel te nemen aan huishoudelijke taken als dat van iedereen wordt verwacht en als iedereen zich willig laat inroosteren. Het alternatief is om beleefd af te zeggen voor het festijn, het bruidspaar uw welgemeende felicitaties te sturen en lekker thuis te blijven.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Linda schrijft

    Nog een optie:

    gaan, maar niet meedoen aan het kamp en gewoon op eigen houtje verblijf regelen.. U kunt gewoon zeggen: de bruiloft vind ik leuk, maar het slapen en ontbijten doe ik lekker op eigen houtje.Sommige HTML is toegestaan