Spring naar inhoud


Bruiloft van geheelonthouders

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik waren laatst op een trouwerij van geheelonthouders. Er was een koud buffet, zonder vlees- maar wel met visgerechten. Hierbij werd melk, sinaasappelsap, chocomel en water geschonken. Eén van de gasten maakte aanstalten om voor eigen rekening een glas witte wijn te bestellen. Wij hebben hem toen dringend geadviseerd om zich toch maar even door de paling met chocolademelk heen te worstelen, danwel een glaasje water te nemen. Deze persoon was het er niet mee eens en er ontstond een discussie over wat men zelf (op eigen kosten) wel of niet zou mogen nuttigen op een bruiloft. Het leek ons ongepast om, tegen de wil van het bruidspaar in, alcohol te gaan drinken.

Zelf drank bestellen?

Beste Zelf bestellen,

U hebt gelijk. Het is erg onbeschaafd om het verlangen naar drank door te drukken bij een gelegenheid die door de gastheer/vrouw uitdrukkelijk als niet-alcoholisch is gepresenteerd. Het gaat niet om de kosten, maar om het idee. Ieder mens moet in staat geacht worden om bij hoge uitzondering eens een etentje of feestje door te komen zonder dat daar alcohol bij te pas komt. Drankverslaafden moeten hun alcoholbehoefte maar even uitstellen tot zij met goed fatsoen afscheid kunnen nemen om zich in de beslotenheid van hun eigen huis (of in het dichtstbijzijnde café) vol te laten lopen.

Artikelen in Bruiloft, Eten en drinken.


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Jaap schrijft

  Volstrekte onzin, deze raad! Mensen die er een alternatieve levensstijl op na houden (geheelonthouders, vegetariërs, veganisten etc.) moeten niet verwachten dat als ze een feest geven iedereen zich zomaar naar hun levensstijl schikt. Het staat ze uiteraard vrij de alcohol niet uit de bruiloftpot te betalen maar als mensen zelf voor de kosten willen opdraaien moet dit kunnen. Andersom worden geheelonthouders toch ook niet gedwongen alcohol te drinken op een bruiloft van niet geheelonthouders.

 2. Ben schrijft

  Niet met bovenstaande reactie van Jaap eens. Het is het feestje van het geheelonthoudende bruidspaar en zij bepalen de randvoorwaarden. Als de eisen té absurd zijn kan je altijd nog besluiten om niet te gaan, maar een keertje de drank over te slaan lijkt me nou niet bepaald rampzalig. Zelf hou ik wel van een stukje vlees, maar op het verjaardagsfeest van een veganistisch etende vriend van me kan ik toch ook van de zelfgebakken notentaart genieten? Ik ga dan heus niet, omdat ik daar zin in heb, een blik cocktailworstjes meenemen. Vergelijkbaar vind ik de alcohol hier, dat is ook niet beleefd. Het theoretische voorbeeld van geheelonthouders die gedwongen worden om alcohol te drinken op een bruiloft van mensen die wel alcohol gebruiken gaat niet op; hier wordt gevraagd om iets een keer te laten, daar wordt men gevraagd iets te doen wat men principieel niet wil.

 3. Floor Mizee schrijft

  Heel interessant. Wat is de grens? Zelf eet ik biologisch vlees, maar ik heb respect voor vegetariërs. Hier is de moraal in het geding en diervriendelijkheid. Bij veganisme is het wat anders, daar gaat het over de manier hoe je met je zelf om gaat. Dat moet iedereen voor zich weten. Alcoholgebruik valt hier m.i. ook onder, alhoewel het miscchien weer anders zou zijn bij een Islamitische bruiloft. Maar ja….dat is gewoon een ander soort bruiloft met andere gebruiken. Ik zou nooit zin hebben in een bruiloft waarbij anderen mij hun wil op gaan leggen over hoe ik voor mij zelf moet zorgen. Geen alcohol op een feest gaat te ver. Dat is net zoiets als alleen bruin brood of iets dergelijks. Ik zou gewoon een glas wijn op eigen kosten bestellen. Ja… of snel weg gaan.

 4. S. schrijft

  Het gaat hier om etiquette. Uit respect voor het bruidspaar benut je wat zij jou aanbieden. Er was zo te lezen genoeg keuze. Het gaat er niet om hoe jij het zou doen in hun plaats. En anders wegwezen ja.Sommige HTML is toegestaan