Spring naar inhoud


Borstvoeding

Beste Beatrijs,

Een paar weken geleden ben ik moeder geworden. Ik geef ook borstvoeding. De kleine eet zeven à acht keer per dag. Het is dus onvermijdelijk dat er soms mensen om mij heen zijn als het etenstijd is. Wat zegt de etiquette hierover? Moet ik mij terugtrekken, moet ik het gezelschap vragen of ze bezwaar hebben tegen het bijwonen van het voeden of kan ik ongevraagd discreet de baby aan de borst leggen? Ik heb zelf geen last van schaamtegevoelens.

Zogende moeder

Beste Zogende moeder,

Het is geen enkel probleem om de baby te voeden in aanwezigheid van andere mensen, zeker niet in uw eigen huis, waar u vrienden, familie en goede bekenden ontvangt. Hetzelfde geldt voor andermans huizen. De mensen die u bezoekt, terwijl u uw baby bij zich hebt, vallen ook onder intimi, en die zullen daar geen bezwaar tegen hebben. U hoeft dus ook niet te vragen of het mag. Hoogstens kondigt u aan: ‘Ik ga nu even de borst geven,’ maar zelfs dat is strikt genomen niet noodzakelijk, want u reageert op een baby die huilt en hongerig is, en het is wel duidelijk wat de remedie is.

Over baby’s aanleggen in het openbaar (straat, winkels, publieke gelegenheden) bestaat verschil van mening. In het algemeen is het niet ideaal.voor de moeder om ineens alles te laten vallen waar je mee bezig bent en de baby op straat of in de supermarkt te gaan voeden. Een bankje in een park in de zomer gaat nog net, maar de meeste moeders zullen liever iets meer privé-omstandigheden uitzoeken. Borstvoeding in een café of restaurant verdient geen etiquette-schoonheidsprijs. Daar heb je wel zeker kans dat mensen zich eraan storen. Treinen, vliegtuigen, bussen en trams zijn weer wel geschikt, omdat je daar minder vrijwillig zit dan in een restaurant. Van een borstvoedende moeder in een restaurant denken mensen: had ze niet gewoon thuis kunnen blijven zitten, wat moet je nou met een baby in een restaurant? Maar aan reizen valt veel minder te ontkomen. Als omstanders dan moeten kiezen tussen een zogende moeder of een blèrende baby, kiezen ze van ganser harte voor de zogende moeder.

Artikelen in Het publieke domein, Visite, Zwangerschap en baby's.


17 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Geertje D. schrijft

  Met veel interesse heb ik de informatie over moderne etiquette die u geeft op uw internetsite gelezen. Omdat ik graag weet ‘hoe het hoort’ in combinatie met het moederschap, kwam ik terecht bij de vraag van een zogende moeder. Hoewel u in het eerste gedeelte van uw antwoord aan de zogende moeder laat blijken dat borstvoeding bij het dagelijkse leven hoort, ben ik toch onaangenaam verrast over uw stelling dat borstvoeding in een café of restaurant etiquette-technisch geen schoonheidsprijs verdient.

  De meningen over het geven van borstvoeding in het openbaar zijn inderdaad verdeeld. Dit komt, doordat het geven van borstvoeding hier in Nederland helaas niet de gewoonste zaak van de wereld is. Nederland vormt hierbij een schril contrast met landen als Hongarije, Zweden en Oostenrijk, waar het geven van borstvoeding eerder regel dan uitzondering is. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals de begeleiding bij borstvoeding en de duur van het bevallingsverlof. De ongeschreven regels van het leven, de zogenaamde omgangsvormen, zijn bedoeld om mensen op een ontspannen manier prettig met elkaar om te laten gaan. Het wordt de zogende moeder echter onnodig moeilijk gemaakt haar kindje met veel plezier borstvoeding te kunnen geven (waar en wanneer dat nodig is) als zij ook nog rekening moet gaan houden met mensen die zich zouden kunnen storen aan het geven van borstvoeding in het openbaar.

  Het geven van kunstvoeding aan een baby is door zeer ongunstige omstandigheden helemaal ingeburgerd in de Nederlandse maatschappij. Wanneer men over het voeden van een baby praat, wordt er dan ook vaak vanuit dat oogpunt geredeneerd; ouders beseffen vaak niet dat dit de omgekeerde wereld is. Het geven van borstvoeding aan een baby is immers een natuurlijk vervolg op zwangerschap en bevalling. De realiteit is echter dat men nog steeds wanhopig probeert de borstvoeding volgens de strakke richtlijnen die op kunstvoeding van toepassing zijn te laten verlopen. Op deze manier werkt de mens in zijn onwetendheid het welslagen van de borstvoeding echter tegen. Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s: niet voor niets raden Unicef, de WHO en de Europese unie aan om baby’s 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. Dit heeft veel gezondheidsvoordelen voor moeder èn kind. Ook voeden op verzoek is belangrijk voor de gezondheid van de baby: het zorgt dat de melkproductie van de moeder op peil blijft voor de behoefte van de baby en houdt de bloedsuikerspiegel van de baby op niveau. Voeden voor vertrek en pas weer als de moeder thuiskomt, is niet het beste voor de baby en belemmert de moeder in haar gewone dagelijkse en sociale leven. Het geven van borstvoeding hoort een normale aangelegenheid te zijn in onze samenleving; het gaat ten slotte om het voeden van je kind. Het is niet de zogende moeder die zich omwille van de onwetende medemens aan een bepaalde etiquette zou moeten houden; het zijn juist de mensen die zich storen aan het geven van borstvoeding in het openbaar die daarin bijgeschoold zouden moeten worden.
  Op uw vraag ‘Wat moet een baby in een restaurant?’ is mijn antwoord: Eten, net als de moeder, de vader, de opa en de oma. Aan honger valt niet te ontkomen, zeker niet voor een baby. Ik vraag mij in het bijzonder af wat voor antwoord u geeft aan een moeder die vraagt of zij haar baby in een restaurant een fles kunstvoeding mag geven. Had die baby ook thuis moeten blijven? Feit is, dat een borstvoedende moeder vaak niet eens wordt opgemerkt door andere aanwezigen. Een moeder die borstvoeding geeft wacht meestal niet eens tot haar baby huilt, maar reageert gelijk op eerdere hongersignalen die haar kindje afgeeft. De baby ligt tijdens het voeden voor de moeder langs en verder is er niets te zien of te merken. Wat in dit plaatje verdient geen schoonheidsprijs? Dit in tegenstelling tot een hongerige baby die moet wachten op een flesje; voor een hongerige baby duurt wachten heel erg lang en hij zal dit zeker ook laten horen. Wanneer een baby de fles krijgt is dit ook duidelijk te zien. Wordt dit echter als aanstootgevend ervaren?

  Borstvoeding is een interessant onderwerp waar veel over te leren valt; voor meer informatie over borstvoeding verwijs ik naar http://www.borstvoeding.nl , de website van de Nederlandse samenwerkende borstvoedingsorganisaties.

  Ik hoop dat u door deze brief voldoende redenen ziet om borstvoeding en etiquette op een betere manier te benaderen.

 2. Polly schrijft

  Als je “stilletjes” gaat zitten voeden in café of restaurant hebben de meeste mensen dat helemaal niet door. Je moet er gewoon niet teveel poeha van maken. (Vergelijk het met omkleden op het strand. Als je handdoeken om gaat wikkelen en je zo probeert om te kleden, val je pas echt op. Even snel broek aan/uit en niemand die het ziet). En waarom zou je wel een fles mogen geven in het openbaar en niet de borst? Als je toch bang bent dat mensen je borst zien of willen zien en daar aanstoot aan nemen, kan je borstvoedingskleding aantrekken.

 3. Rebekka schrijft

  Persoonlijk vind ik het voeden in het bjzijn van anderen, bezoek of mensen waar je op bezoek bent, wèl zeer ongepast. Zelfs al ben je in je eigen huis. Je confronteert de ander (vooral de heren in het gezelschap) met een intiem lichaamsdeel, namelijk de borst van de vrouw en kunt hen daarmee bijzonder in verlegenheid brengen.
  Mijn insteek zou dan ook zijn om wel bij de ander te informeren of zij bezwaar hebben. Ook al is dit meestal niet het geval, het voorkomt een ongemakkelijke situatie. Tevens hebben de meeste mensen wel een plekje in huis waar je ongestoord kunt voeden.
  Mijn zoon van nu 5 weken wordt overigens vaak in een draagdoek vervoerd. Mocht ik het voeden in het openbaar niet kunnen vermijden, dan kan ik mijzelf en hem daarmee discreet “toedekken”.

 4. annemarie schrijft

  Feitelijk is het enige “storende” aan een borstvoedende moeder de borst zelf. de oplossing is zo makkelijk. Ga zo zitten dat die niet te zien is. Er zijn speciale doeken waarmee je een behaaglijk tentje creeert voor babylief, zodat jij niet langer bekeken wordt, baby kan ongestoord en zonder afleiding drinken. Waarschijnlijk zit je zelf behaaglijker, dus vloeit de melk ook nog beter. klassieke win-win situatie:)

 5. MV schrijft

  Eigenlijk zou ik de argumenten weer terug willen leggen: het enige storende aan een borstvoederende moeder zijn de omstanders die niet tegen bloot kunnen.
  Een borst een intiem lichaamsdeel of een storend lichaamsdeel? Kom op zeg, anno 2009! De gehele media hangt vol met borsten en billen en allemaal met de bedoeling aandacht te trekken.
  Als omstander weet je toch zelf heus wel dat een borstvoedende moeder niet de bedoeling heeft om aandacht te trekken? Hoe aantrekkelijk de dame in kwestie zelf ook zijn mag. Dus waarom zou je toekijken? Wat een flauwekul over de rug van een baby! Want uiteindelijk is zo’n kleintje er de dupe van dat de volwassenene geen onderscheid kan maken wanneer iets opwindend bedoeld is of niet. Je hoort je er gewoon niet aan te storen en een moeder haar gang laten gaan!

 6. Wxndy schrijft

  En hoe wordt er dan gedacht over topless vrouwen op het strand? Daar kan ik me pas aan storen aangezien dat helemaal geen nut heeft. Een zogende moeder is heel natuurlijk. Ik ben het in deze helemaal eens met MV. Mensen die zich storen aan een moeder die haar kind te eten geeft moeten maar de andere kant op kijken of gewoon weg gaan!

 7. Peter schrijft

  Ik ben het met MV eens dat er vandaag de dag veel bloot is. En bloot is ook erg natuurlijk. Kijk maar eens naar de populariteit van de sauna tegenwoordig. Maar ook daar is het soms ongepast en soms niet ongepast om je blote toko te laten zien. Je weet dat je bloot gaat zien en dat je bekeken gaat worden. Maar je weet ook dat het zeer ongepast is om opvallend te kijken of nog erger: te staren. Al met al ook een erg ingewikkelde kwestie. Ik kan me zelf niet storen aan een blote borst.
  Maar in een cafe of restaurant kan het wel de aandacht trekken. Natuurlijk kan dit aan de kijker liggen maar ook de moeder in kwestie. Persoonlijk vind ik dat je wel je plek moet uitkiezen.
  Wat mij laatst is overkomen vind ik dan ook raar. In een druk restaurant werd er bij het tafeltje naast ons (dat z. dicht op dat van ons stond) een borst tevoorschijn gehaald. Waar ik dan een poos naar mocht kijken voordat de baby eraangelegd werd. Ik kreeg een zeer kattige opmerking van de vrouw in kwestie om weg te kijken. Dit terwijl ze op nog geen meter afstand zat, direct naast mijn vrouw. Hier was de doekoplossing van Annemarie wel welkom geweest. Ik ben het dan ook zeer met haar eens. Natuurlijk mocht die vrouw van mij haar kindje voeden. Mijn vrouw heeft het zelf ook borstvoeding gegeven en ook vaak ergens onderweg of bij familie moeten doen. Maar ik weet dus ook hoe het op een discrete manier kan en dat hoeft heus niet in een bezemkast. Wxndy, wat als je niet weg kunt kijken? Wat is er in vredesnaam mis met een beetje discretie??

 8. Marike schrijft

  Ik ben het echt 100% eens met MV!!

 9. es schrijft

  Overal zie je blote borsten op grote billboards ongevraagd langs komen. Iedereen roept dat je een ontaarde moeder bent als je niet de borst geeft. Maar als je kindje gevoed moet worden is dat not done..
  Beetje krom toch?
  Moet je als moeder dan maar thuis blijven?? Nergens meer heen kunnen omdat het meest natuurlijke op deze wereld ter discussie staat. Ik vind het absurd. Tuurlijk is het de manier waarop, het kan discreet, maar dat het gewoon moet mogen lijkt mij niet meer dan normaal.

 10. bigou schrijft

  Waarom zou een zogende moeder niet gewoon naar een restaurant/bibliotheek etc. moeten gaan? Dat zijn toch hele normale dagelijkse dingen?
  Een plek waar een baby niet handig is als een bioscoop/uitvaart/lezing (geluidshinder) vind ik een ander verhaal. De borst geven is simpelweg het normale eten voor een jong kind en iemand die zich daaraan stoort is niet logisch bezig. Ik stoor me toch ook niet aan een volwassene die een boterham eet?

 11. Suzanne schrijft

  Een baby wordt meestal op min of meer vaste tijden gevoed, of het nou borst of fles is.
  Toen ik borstvoeding gaf deed ik dat zoveel mogelijk thuis (voor mezelf ook fijner en rustiger) en als het eens in een openbare gelegenheid moest, dan ging ik in een stil hoekje zitten, zo mogelijk met mijn rug naar ‘het publiek’. Als er thuis visite was, ging ik lekker even boven zitten. Voor mijn eigen comfort, niet om iemand de schokkende aanblik van mijn blote borst te besparen.

  Ik vind dat borstvoeding geven in principe overal moet kunnen, maar een beetje discretie mag best…

 12. hea schrijft

  De reacties hierboven zijn natuurlijk allemaal van vrouwen die kinderen borstgevoederd hebben en daarom vinden dat het maar moet kunnen. Net zoals rokers vinden dat het ook maar moet kunnen. Nou, ik zit persoonlijk niet op de aanblik van baby’s die geborstvoederd worden te wachten. Ik vind het onsmakelijk, ik huiver ervan en ik vind het onprettig om gedwongen te worden naar iemands blote borst te kijken. Poepen is ook normaal, maar dat doe je ook in de wc. Bloot is ook normaal, maar we lopen toch ook niet bloot over straat? Dat is zelfs bij wet verboden. Als je borstvoeding wilt geven, kun je best rekening houden met mensen die er liever niet naar kijken. Of is dat teveel gevraagd en zijn jouw normen die van iedereen?

 13. Esme schrijft

  Waarom is een vrouwenborst onsmakelijk? Dat is toch maar cultuur, aangeleerd gedrag? Ik zie overal mannenborsten, vrouwenbuiken, vrouwenbenen, mannenvoeten. Ik zou zeggen dat we de vrouwenborst ook maar tot openbaar gebied moeten verklaren. Van badkarren gingen we naar badkleding, naar badpak, naar bikini, dat bovenstukje kan ook nog wel uit. Maak de borst openbaar, beschouw het niet langer als intiem! Ik vind het hoogst vernederend dat voor de vrouwenborst kennelijk dezelfde regels gelden als in o.a. de Islam en Orthodox Jodendom voor bijna alle vrouwenlichaamsdelen en vrouwenhaar. Hebben we hier nou het feminisme of hoe zit dat? Vrouwen hebben het al moeilijk genoeg zonder dat andere vrouwen het ze nog lastiger maken. Ik vind dat vrouwen dezelfde kledingrechten hebben als mannen.

  Hea, roken en borstvoeding vergelijken kan natuurlijk niet, rook dringt zich ongevraagd in je neus en is een gezondheidsrisico, borstvoeding geven kan zonder problemen, men kan wegkijken en ondervind geen gezondheidsrisico’s door in dezelfde ruimte te zijn. Kijk even naar het plafond ofzo als u het zo onsmakelijk vindt! Of vindt u het leuker om te staren, lekker te huiveren als was het een enge film en vervolgens de klaagcultuur van Nederland te onderschrijven? Uw probleem met de (vrouwelijke) seksualiteit en lichamelijke functies in het openbaar is uw eigen.

 14. hea schrijft

  Esme, sinds wanneer heeft borstvoeding iets met seksualiteit te maken? Maar bedankt voor je reactie: die bewijst dat er dus zat mensen zijn die denken dat hun normen die van iedereen zijn. Gezien de reacties (duimpjes omhoog en omlaag) zijn er toch genoeg mensen die ook niet op de aanblik van iemands blote borst zitten te wachten. Maar ga vooral lekker topless over straat, als je de vrouwenborst wilt bevrijden. Maar dan mag een man ook zonder broek over straat. Zo’n piemel wil ook wel eens wat frisse lucht en wat is er mis met een natuurlijk geslachtsdeel? Ben benieuwd naar de reacties. Dingen met borsten, piemels en konten doet men in deze samenleving en volgens mij over de hele wereld doorgaans achter gesloten deuren. Gelukkig.

 15. jos schrijft

  Pfoeh ik had laatst ook zoiets aan de hand: ik ging langs bij een collega die net bevallen was, ik zat nog niet of de trui ging omhoog en de baby werd aangelegd pal voor m’n neus… ik wist niet waar ik moest kijken en vond het erg ongepast en onplezierig…waarom ging ze niet even naar een andere kamer ofzo, in plaats van dit zo demonstratief voor m’n neus te doen? het argument dat het natuurlijk is vind ik echt onzin. zoveel dingen zijn natuurlijk (bijv. seks of naar de wc gaan) maar die doe je ook discreet.

 16. jos schrijft

  Nog even een reactie van mij: ik vroeg net een vriend van me wat hij hiervan vond en of het hem stoorde. Hij antwoordde, dat er wat hem betreft niet genoeg vrouwen in het openbaar kunnen borstvoederen en dat hij er graag naar kijkt. Als het aan hem ligt komt er op ieder plein een podium waarop dit kan gebeuren, zodat mensen het zo goed mogelijk kunnen zien! U ziet mensen, er zijn dus ook mensen die het echt leuk vinden als u uw borst tevoorschijn haalt! Laat u dus niet weerhouden door een stel preutse zuurpruimen die vinden dat het niet kan!

 17. minke schrijft

  Tsja Jos,
  Volgens mij is het als je bij iemand in haar eigen huis langs gaat, die ook nog eens net bevallen is (en soms komt kraamvisite zelfs ‘gezellig’in de echtelijke slaapkamer zitten, risico van het vak dat er net gevoed moet worden. Dan moet je wat langer wachten met langsgaan tot de baby niet meer 10x per dag gevoed hoeft te worden en de kraamvrouw meer regelmaat heeft. Kun je beleefd vragen of je tussen twee voedingen door kunt langskomen, is voor iedereen prettiger. Overigens is het vaak (zeg ik als ervaren kraamvrouw) slim om even aan te kondigen dat het tijd is om te voeden. Dan kan bezoek zeggen ‘dan stappen we maar ns op’. Maar verder denk ik dat hetg verstandig is zo te voedsen dat niet ieder naar je borst hoeft te kijken. Waar je dan precies bent maakt niet zo uit want er valt niets te zien. Als de suggestie dat de baby drinkt achter die shawl, voedingsshirt, vestflap oid mensen ook nog aanstoot geeft, tsja da’s toch pech voor hen..Sommige HTML is toegestaan