Spring naar inhoud


Kraamfeest, geen kraambezoek

Beste Beatrijs,

In november verwachten wij ons derde kindje en we hebben deze keer geen zin in maanden lang kraambezoek. Daarom willen we een kraamfeest geven. Nu voorzien wij dat er toch mensen zullen zijn, die denken dat die uitnodiging niet voor hen geldt en dat zij natuurlijk wel eerder, langer of alleen op bezoek mogen komen. Hoe lossen we dit netjes op? En wie kunnen we dit wel toestaan en wie kunnen we dit beleefd weigeren?

Allemaal tegelijk graag!

Beste Allemaal tegelijk,

Ik vraag me af of een kraamfeest wel zo’n goed idee is. Als u pakweg twintig mensen uitnodigt, is het toch een hele organisatie om drank en eten en gezelligheid te bieden. Een heel feest in huis met een pasgeboren baby lijkt me veel inspannender dan af en toe een paar mensen op kraambezoek. En inderdaad, de trotse grootouders, uw eventuele broers en zusters, uw beste vriendin, een nieuwsgierige buurvrouw zullen helemaal niet willen wachten tot u eindelijk eens een feest organiseert om de baby te showen. Die willen natuurlijk heel snel na de geboorte even langskomen.

Bedenk dat een kraambezoekje officieel heel kort is: een half uur. Er wordt beschuit met muisjes geserveerd, een kopje thee of koffie, en dat was het wel. Geen ‘we blijven hier eens lekker plakken, doe mij nog maar een biertje’-gedoe. Na drie kwartier kunt u gerust aan het bezoek vragen om weer te vertrekken, want als net bevallen moeder staat uw hoofd niet naar gasten entertainen, daar heeft iedereen begrip voor.

Afgezien daarvan loopt het bij een derde kind meestal heel wat minder storm dan bij een eerste of tweede baby. U zult zien dat allerlei mensen die bij vorige baby’s op de stoep stonden, het nu laten bij een kaartje of een telefoontje. Als u een officieel feest gaat organiseren, krijgt u die allemaal op uw dak, terwijl ze anders misschien waren weggebleven.

Artikelen in Festiviteiten, Visite, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Birke schrijft

  Uit ervaring weet ik dat ook bij een derde kind maandenlang kraambezoek onvoorkomenlijk kan zijn. Een kraamfeest kan juist heel veel energie schelen en uitkomst bieden.

  Wij hebben op het geboorte kaartje duidelijk aangegegeven: Op …. van… tot …uur geven wij een kraamfeest voor familie en vrienden.

  Familie en vrienden kwamen, collega’s en kennisen bleven weg. Met de baby tijdens zwangerschapsverlof naar mijn werk gegaan en naar het werk van mijn vriend (met beschuit met muisjes).

  Zo hou je alles zelf in de hand.

  Succes!Sommige HTML is toegestaan