Spring naar inhoud


Alleen met oudjaar

Beste Beatrijs,

Ik ben alleenstaand, maar beschik gelukkig over een goede vriendenkring. Een groot deel van mijn vrienden heeft een gezin, wat de vriendschap verder totaal niet in de weg staat. Toch heb ik regelmatig een probleem op Oudejaarsavond. Ongeveer de helft van de keren word ik door vrienden uitgenodigd, maar de andere helft van de keren is het op een gegeven moment half december en weet ik nog niet hoe ik Oudejaarsavond zal vieren. Zelf uitnodigen is niet zo’n goed idee: een gezin spreekt dan liever af met een ander gezin met kinderen. Ik wil gewoon graag ergens op bezoek zijn met meer mensen die avond. Ik wil tegelijkertijd mensen niet lastig vallen die misschien iets anders van plan zijn.

Op zoek naar een plaats in de herberg

Beste Op zoek,

Oudjaar is misschien nog wel meer dan Kerstmis een avond om qua gezelligheid onder de pannen te zijn. Het is waar dat veel gezinnen dan vaak de deur niet uit willen, tenzij naar een huis waar ook andere kinderen zijn, dus zelf uitnodigen is niet handig voor u.

Steek in de komende weken uw licht op om duidelijkheid te krijgen of er ergens nog iets te gebeuren staat. Informeer terloops bij uw vrienden of ze ‘nog iets van plan zijn met oudjaar’. Veel mensen ontvangen graag gasten op die avond, maar stellen het uitnodigen uit tot het laatste moment, omdat ze het informeel en kleinschalig willen houden. De een zegt misschien: ‘We zijn dan het land uit’, de ander zegt met een beetje geluk: ‘Niets bijzonders, we zitten thuis, maar je bent vanzelfsprekend welkom.’ Onder goede vrienden is het absoluut gepermitteerd om te vissen naar een uitnodiging, als het om oudjaar gaat.

Om eenzaamheid met oudjaar tegen te gaan zouden stellen en gezinnen die nu al weten dat ze die avond thuis zitten hun alleenwonende vrienden even moeten inseinen. Zo’n uitnodiging klinkt even terloops als uw gehengel: ‘We willen je zeker niet van een of ander swingend feest afhouden, dus voel je niet verplicht, maar bij ons zitten we met een klein gezelschap tv te kijken en toastjes te eten, en je bent van harte welkom.’

Artikelen in Feestdagen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. A. Willemsen schrijft

  Even een reactie op die alleenstaande, want ook ik ken als geen ander het probleem. Zo’n 22 jaar ben ik als alleenstaande door het leven gegaan en ook ik had het probleem van die ellendige Kerstdagen en wat doe ik met oudjaar. Iedere keer het gevoel er nergens bij te horen. Bij m’n zus kreeg ik op het laatst het gevoel, niet meer welkom te zijn, het derde been gevoel en bleef er weg. Daar zat ik dan, helemaal alleen in een leeg huis. Even ging dan de telefoon om 12 uur en klonk dan GELUKKIG NIEUWJAAR en dan was het weer stil.
  Ik wilde dat niet en heb besloten, maar eens niet thuis te zijn met oud- en nieuwjaar.
  Ik had een adresje op de kop getikt in Duitsland. Prettige mensen, die een familiehotelletje runnen.

  Ik kwam daar al enkele jaren en het idee werd al geopperd, het oudjaar ben hen te vieren. Dat heb ik toen gedaan en het verraste me ook, dat er ook enkele vaste gasten meer waren.
  Zo ben ik de laatste 8 jaar onder de pannen. Geen probleem met waar ik naartoe ga. Misschien ook een oplossing. Wellicht zijn er ook mogelijkheden in de buurt. Het lijkt me stug, dat er niet iets voor alleenstaanden wordt georganiseerd.

 2. Matthijs schrijft

  Welk probleem.is het als je met oudejaarsavond alleen thuis zit ? Ik zit altijd met kerst en.oud en nieuw alleen thuis . Ik ben 58 . Maar ik heb geen vrienden .maar ik vind geen probleem om thuis te zitten., waarom moeten er opnoudejaarsavond zonodig feestjes worden gevierd?Sommige HTML is toegestaan