Spring naar inhoud


Moeite met namen onthouden

Beste Beatrijs,

Ik heb een probleem met het onthouden van namen. Vroeger toen ik nog voor de klas stond, had ik mijn lijstje met namen heel hard nodig iedere les opnieuw. Zelfs de achternaam van mijn huidige echtgenote wilde ik in begin meer dan eens vergeten. Met het vorderen der jaren – ik ben nu 47 – wordt het probleem steeds groter. Zelfs de voornamen van de buren die toch al weer twee jaar naast ons wonen kan ik niet onthouden.

Inmiddels heb ik sinds een week een nieuwe functie op mijn werk en dus allerlei nieuwe collega’s en dus weer een fors probleem. Het is best een hoge positie waarbij collega’s tegen je opkijken – het niet weten van de naam wordt dan ook wel uitgelegd als desinteresse. Dit is zeker niet het geval, maar het lukt mij simpelweg niet. De gezichten kan ik doorgaans perfect plaatsen, ik ben ook goed in uitvluchten zoeken en vervangende woorden te vinden zoals ‘de Volvorijder’, ‘de Haarlemmer’, enzovoort. Hebt u nog een tip?

Namenvergeter

Beste Namenvergeter,

Het ís ook moeilijk om namen te onthouden, zeker als je met veel mensen te maken hebt, en helemaal wanneer je ouder wordt. Ik heb er zelf ook last van. De enige manier is oefenen. Dus niet alleen aan de buren denken, als u ze op straat tegenkomt en wanhopig probeert hun naam uit uw geheugen op te vissen, maar ’s avonds aan tafel even het lijstje repeteren. Naast ons wonen Zus en Zo, daarnaast An en Joop, aan de andere kant Piet en Puk. Echtgenote kan helpen, als u het even niet weet. Doe dit een keer per week, en op een gegeven moment zit het er echt wel in.

Voor collega’s op het werk geldt hetzelfde. Maak een lijstje van alle namen, kijk ernaar en probeer bij elke naam het bijbehorende gezicht voor de geest te halen. Ezelsbruggetjes kunnen helpen. Als u iemand herkent als ‘de Volvorijder’, dan hoeft u alleen nog maar zijn naam erachter te plakken: Volvorijder-Frits de Vries, Haarlemmer-Petra van Dam. Alliteraties helpen het geheugen. Als iemand Robert heet en toevallig een rode neus heeft, dan noemt u hem in gedachten Rooie Robert. Ook hier weer is het een kwestie van net zo lang repeteren, dagelijks thuis ’s avonds het lijstje doornemen en de gezichten voor u halen, tot het erin zit. Waarschijnlijk kost dit een maand of twee. Daarna hoeft u het lijstje alleen nog maar op zondagavond en op iedere laatste vakantiedag door te nemen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Collega's.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sue70 schrijft

    Ook beelddenkers hebben veel moeite met namen, kunnen wel heel uitgebreide beschrijvingen geven of idd volvorijder e.d.. Wellicht dat hier nog wat te winnen valt ( inlezen in begrip beelddenker en de tips). Daarnaast les je gelijk wat de vele voordelen zijn die een beelddenker heet tav een woorddenker. succes.

  2. Marianne schrijft

    Ook ik heb last van geen namen kunnen onthouden.
    Wat ik me afvraag is, heeft “namen niet kunnen onthouden” ook een naam.
    Het lijkt mij makkelijk om te kunnen zeggen :sorry ik kan niet op u naam komen, komt omdat ik ……heb.Sommige HTML is toegestaan