Spring naar inhoud


Borstvoeding bij oudere kinderen

Beste Beatrijs,

Ik (man, dertiger) vraag me af tot welke leeftijd je je kinderen in het openbaar kan voeden. Mijn zus en zwager hebben een zoontje van vijf en een tweeling van twee. Zij eten brood, chips en taart en gaan dan nog even bij moeder langs voor een snack. Zodra de oudste gaat drinken, wil de tweeling ook en wordt er stereo gevoed. Ik snap dat een baby die alleen nog melk drinkt altijd aangelegd moet worden. Daar heb ik geen enkel probleem mee, maar kleuters? Ik voel me als toeschouwer tegelijk gegeneerd en een indringer. Mijn zus komt regelmatig bij ons langs. Kan ik vragen of zij haar kinderen op onze slaapkamer wil voeden of moet ik het maar laten zoals het is?

Kleuters aan de borst

Beste Kleuters aan de borst,

Wanneer baby’s goed en wel zijn overgeschakeld op vast voedsel en zeker wanneer ze uit een beker kunnen drinken, is er geen noodzaak meer voor borstvoeding. Dit omslagpunt vindt zo rond de eerste verjaardag plaats. Sommige moeders gaan nog jarenlang door met borstvoeding, omdat ze het leuk vinden of omdat ze theorieën aanhangen over de heilzaamheid van zo lang mogelijk moedermelk geven. Hoe dit ook zij (en sommige vrouwen zijn hier behoorlijk fanatiek in) – er is bij peuters en kleuters geen noodzaak meer voor borstvoeding in het openbaar, omdat er prima alternatieven beschikbaar zijn. Veel mensen storen zich ook aan de aanblik van relatief grote kinderen die hun moeder als melkautomaat gebruiken. Wekken jonge baby’s aan de borst vertedering bij omstanders, dezelfde scène met oudere kinderen wekt eerder weerzin.

Uw zus zou haar borstvoedingsmomenten beter kunnen beperken tot privé omstandigheden thuis, maar misschien vindt zij het huis van haar broer even vertrouwd als haar eigen huis of kan het haar niet schelen wat omstanders ervan vinden. U vindt het irritant, dus als uw zus met haar kinderschare bij u op bezoek is, kunt u haar vriendelijk vragen of ze zich tijdens voedingsmomenten wil terugtrekken in een andere kamer, omdat u niet goed bestand bent tegen dit vertoon van lichamelijkheid.

Artikelen in Eten en drinken, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan