Spring naar inhoud


Kinderen bij kerstdiner

Beste Beatrijs,

Binnenkort is het weer zo ver: het jaarlijkse kerstdiner in het ouderlijk huis. Hier komt de familie bijeen, bestaande uit drie volwassen kinderen met hun aanhang en hun kinderen, vijf in totaal, tussen de 4 en 10 jaar oud. Het eten wordt door de volwassenen thuis bereid en meegenomen. Mijn moeder (78) voert gedurende het diner graag en uitgebreid het woord. De kleinkinderen horen zich koest te houden. Ik gun haar dat ook wel!

De oplossing van mijn broer is om de kinderen vooraf te laten eten, zodat de volwassenen tijdens het diner geen last van ze hebben. Mijn zuster daarentegen vindt dat de kinderen er juist bij moeten zitten en dienen te luisteren naar wat oma allemaal te vertellen heeft. Mijn echtgenoot tenslotte vindt het kerstdiner juist leuk vanwege de kinderen die wat hem betreft in het middelpunt dienen te staan. Zelf hoop ik maar dat er geen ruzie komt en dat iedereen tevreden is. Hoe kunnen we stressvrij kalkoen eten?

Nu al de kerstkriebels

Beste Nu al,

Een kerstdiner is meer dan zomaar een etentje, waar sjiek aangeklede mensen hun gastronomische lusten botvieren en conversaties op niveau voeren. Bij een kerstdiner gaat het om gezelligheid en betrokkenheid, niet alleen binnen maar ook tussen de generaties. Kerstmis is wel de laatste gelegenheid dat je de kinderen uit het zicht van de volwassenen met een bordje friet met appelmoes voor de video parkeert.

Er lijkt in uw familie een onderhuidse strijd om de aandacht gaande. Oma staat graag in de schijnwerpers. Anderen vinden dat deze eer haar toekomt, maar uw man vindt de kinderen leuker. Het idee van een kerstdiner en van etentjes in het algemeen, is de uitwisseling van aandacht, niet het houden van colleges of het pamperen van kinderen. Het is lastig om een 78-jarige matriarch de mond te snoeren, maar een beetje tafelschikking kan wonderen doen. Zet Oma op de ereplaats aan het hoofd van de tafel, van waaruit ze zo min mogelijk mensen vocaal kan bereiken. Zet de kinderen in hoefijzervorm aan het andere eind van de tafel en alle volwassenen als buffer daar tussenin. Een gezelschap van twaalf voert geen centraal tafelgesprek. Op de ene flank kunnen de kinderen zich met elkaar onderhouden. Het is hen verboden om commentaar op het eten te leveren, tenzij in lovende zin. Oma doceert op de andere flank. Als de kinderen klaar met eten zijn, vragen ze beleefd of ze van tafel mogen. Voor dit vertoon van goede manieren worden ze beloond met vrij spelen elders in het huis.

Artikelen in Eten en drinken, Feestdagen, Grootouders en kleinkinderen, Kinderopvoeding, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan