Spring naar inhoud


Borstvoeding in gezelschap

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik zijn in gelukkige verwachting van onze eerste. Enige tijd geleden gingen wij op kraambezoek bij een buurvrouw en zonder enig blikken of blozen en zonder waarschuwing vooraf haalde zij een borst te voorschijn om de kleine mee te voeden. Mijn vrouw is van stellige mening dat dit gewoon moet kunnen, maar ik vond dat de grenzen van het fatsoen werden opzocht. Weliswaar is het volledig natuurlijk om een kind borstvoeding te geven, maar dat kan ook wel in een andere ruimte. Op je werk trek je je ook terug in een andere ruimte en ga je niet in de kantine kolven. Wat is tegenwoordig gangbaar? Kan men thuis borstvoeding geven in het bijzijn van de visite of dien je je terug te trekken in een andere ruimte?

Openlijk de borst

Beste Openlijk de borst,

Thuis op hun eigen terrein kunnen jonge moeders absoluut borstvoeding geven in het bijzijn van visite. Natuurlijk hoeven ze zich niet terug te trekken. Ze zitten in hun eigen huis, privéomstandigheden bij uitstek! Als bezoekers zich gegeneerd voelen bij de aanblik van een zogende moeder, staat het hun vrij om zelf te vertrekken.

De meeste mensen hebben liever functioneel naakt dan disfunctionele zedigheid.

Over borstvoeding in de publieke ruimte (eetgelegenheden, bankjes in het park, openbaar vervoer) bestaat verschil van mening. Sommige vrouwen deinzen hiervoor terug (met als gevolg dat ze nauwelijks de deur uit kunnen), andere vrouwen hebben er geen probleem mee en voeden als dat nodig is. Wat de omstanders betreft: de meeste mensen geven de voorkeur aan functioneel naakt boven disfunctionele zedigheid. Ze hebben liever dat er borstvoeding wordt verstrekt aan een hongerige baby dan dat ze blootgesteld worden aan een krijsende baby. Het krijsen geeft meer overlast. Het is overigens heel goed mogelijk om een baby discreet de borst te geven met behulp van een dunne sjaal die de activiteiten grotendeels aan het zicht onttrekt.

Artikelen in Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Suzanne schrijft

  Ik deed het vroeger (mijn kinderen zijn twintigers) ook weleens in een openbare gelegenheid (horeca). Ik zei dan tegen het personeel dat ik even in een rustig hoekje ging zitten, (ik vind een beetje discretie wel fijn en voor het kind is een rustig hoekje ook fijner) en ging met mijn rug naar de overige gasten zitten, voor zover mogelijk. Nooit problemen of commentaar gehad.

 2. Maria Helena schrijft

  Blote borsten op het strand daar wordt niemand meer koud of warm van. Maar een baby voeden in het openbaar is onfatsoenlijk? Het is volstrekt natuurlijk om een baby te voeden en in het algemeen doen vrouwen dat op een keurige manier dat je amper bloot ziet. In haar eigen huis, met vertrouwde mensen om zich heen, voelde deze vrouw zich vrij genoeg om het op deze wijze te doen. Niks mis mee.

 3. Jessica schrijft

  Tja, ik heb twee kinderen de borst gegeven maar nooit in gezelschap, ik snap de opinie dat dat ‘moet kunnen’ maar vind het zelf te ver gaan, en heb me daar nooit makkelijk bij gevoeld. Wat is er mis met een prive plekje? Ook rustiger voor het kind. In horeca gelegenheden wordt meteen iets geregeld als je er om vraagt. Overigens is topless op het strand inmiddels al jaren ‘uit’ en is het inmiddels wel wat aanstootgevend, dus om dat ter vergelijking aan te dragen is wel erg gedateerd.

 4. Marie schrijft

  Wat is het toch triest dat we in een wereld leven waarin vrouwen worden geacht hun baby’s vooral maar ergens anders te voeden, of zo snel mogelijk over te gaan op formule. Want oh jee, een borst.
  Ik hoor niemand klagen over Carice van Houten die bloot gaat in Game of Thrones. Dat kan namelijk wél, want dat is onderdeel van het plot (?!). Maar een moeder die haar kind op natuurlijke wijze te eten geeft…. nee, dat kan écht niet.

 5. Annet schrijft

  De meneer maakt een fout om het geven van borstvoeding te vergelijken met kolven. Kolven is een verschikkelijk oncharmante activiteit waarbij één of twee flessen tegen een (vaak) volledig ontblote borst worden gehouden. De tepel wordt zichtbaar in en uit de fles gezogen, ondertussen maakt de kolfmachine een luid zoemend geluid. De kolfopbrengst is vaak afhankelijk van de mate waarin een vrouw ontspannen is, vaak zorgen pottenkijkers ervoor dat de opbrengst drastisch minder wordt.
  Nu ken ik zeker vrouwen die thuis met visite erbij kolven.
  Borstvoeding is iets heel anders, het kind zit sowieso voor de tepel, vaak is daarnaast maar een klein gedeelte van de borst zichtbaar.
  Zelf ben ik vooral van mening dat mensen die moeite hebben met borstvoeding (waar dan ook) vooral zelf een probleem hebben. Als je niet kan kijken naar een kind dat te eten krijgt (in zijn eigen huis nota bene!!) lijkt me dat vrij lastig. Misschien een goede psycholoog?

 6. Lilith schrijft

  Ik vind het netjes als er een stukje trui of sjaal overheen gelegd wordt, of dat de baby afgewend van de gasten aangelegd wordt. Voor de rest heb ik er geen problemen mee, maar moet eerlijk toegeven dat, de laatste keer dat iemand bovenstaande níet deed, ik me er verschrikkelijk oncomfortabel bij voelde. Ik kende de vrouw niet erg goed, er was een grote hoeveelheid kwijl die overal langsdroop en ze ging éérst de baby boeren/afpoetsen voordat ze haar beha terugdeed, terwijl ze tegen je bleef praten. Iedereen in huis vond het verder normaal, maar ik vond dit onaangenaam ‘intiem.’Sommige HTML is toegestaan