Spring naar inhoud


Feest vieren in het ouderlijk huis

Beste Beatrijs,

Onze zoon (student) woont nog thuis en reist dagelijks heen en weer naar de universiteit. Binnenkort wordt hij twintig en hij heeft gevraagd of hij een groot verjaardagsfeest mag geven in ons huis. Desnoods wil hij voor zijn ouders een hotel boeken, zodat wij er geen last van hoeven te hebben. Wij hebben onze twijfels. Zelf woonde ik op die leeftijd allang op kamers en ik kan mij nog heel goed herinneren hoe leuk de in alcohol gedrenkte feestjes waren. Maar die speelden zich in de kroeg af of in een studentenhuis. Een eengezinswoning lijkt mij niet geschikt voor studentenfeestjes en de buren zullen er ook niet blij mee zijn. Onze zoon vindt ons flauw. Bij zijn vrienden mag het altijd wel! Wat zou u doen?

Huis open stellen?

Beste Huis open stellen,

Het ergste van dit soort feestjes is dat je als ouders het gevoel hebt geen baas meer in je eigen huis te zijn. Ik raad u ten sterkste af om u te laten wegbonjouren naar een hotel. Dat u niet in uw eigen bed kunt slapen omdat uw zoon een feestje wil geven? Bespottelijk! De hoofdbewoner van het huis (degene die de hypotheek of huur betaalt) bepaalt wat er daar gebeurt. Natuurlijk kunt u toestemming geven voor een feestje, maar stel dan de voorwaarden: dat u zelf aanwezig bent in uw eigen huis, dat de festiviteiten op een redelijk tijdstip afgelopen zijn, zodat iedereen weer terug naar huis kan en niet bij u hoeft te blijven logeren en ontbijten, en dat de muziek niet boven een bepaald volume gaat. Meestal zijn dergelijke voorwaarden genoeg om het kind te laten afzien van feestplannen in zijn ouderlijk huis.

Onderzoek andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een zaaltje huren in de stad, waar hij studeert. Dat is ook handiger voor de feestgangers, die minder hoeven te reizen. Met het geld dat uitgespaard wordt op eventuele hotelkosten valt een eind te komen om een zaal te huren. Gooi er desnoods wat extra geld tegen aan. Persoonlijk zou ik er een flink bedrag voor over hebben om te voorkomen dat mijn zoon een feest voor vijftig man bij ons thuis geeft. Consideratie met de buren is een overweging, al kunnen die van tevoren worden ingelicht, maar belangrijker is dat ik er niets voor zou voelen om gedurende een half weekend tientallen onbekenden over de vloer te krijgen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Verjaardag.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ShaneeQ schrijft

  Niet doen! Helse nacht voor de buren. Gaat hij ook een hotel voor ze boeken? Dit soort Uilenstede uitspattingen komt steeds vaker voor en is ontwrichtend voor een buurt. Kinderen die wakker worden en een hele nacht aan het janken van zulke raves. Hij huurt maar een zaal in een studentenhuis.

 2. Richard schrijft

  Zaalhuur niet nodig, geef uw zoon 200 euro (afkoopgeld) om zijn vrienden vrij te houden in de kroeg in zijn eigen studentenstad. Hoge opkomst en succes gegarandeerd!

 3. Martine schrijft

  Wat n onzin. Je moet er toch op kunnen vertrouwen dat je kind(eren) het huis na zo’n feestje weer netjes achterlaten? Overleg met je zoon dat hij zelf van te voren de buren inlicht en dat hij eventuele schade zelf betaald. Ga zelf een weekendje weg, geniet van een vreemde stad en geniet bij thuiskomst van een schoon en opgeruimd huis.

 4. Cora schrijft

  Nee hoor, vertrouw daar maar niet op. De zoon van mijn zus kreeg ook dat ‘vertrouwen’. Het eindigde in: plassen in het zwembad, kots op de trap (met hoogpolig tapijt), het echtelijk bed overhoop gehaald, vlekken op de vloer door het hele huis, kapotte of beschadigde meubels, enz.enz. Ze zijn uren bezig geweest alles schoon te maken en hebben nog meer tijd en energie gestoken in het weer on speaking terms komen met de buren. Ik geloof er niets van dat andere ouders dat ook zomaar goed vinden.

 5. Pauline Oosterman schrijft

  Wij hebben onze zoons (nu 25 uitwonend en 21 thuiswonend) altijd gestimuleerd om te feesten waar mogelijk en hier ook altijd ons huis voor opengesteld. Ze hebben allebei een vriendengroep en wij wonen in een gewoon rijtjeshuis. Nooit problemen gehad. Niet met de buren (want die genieten gratis mee van het oudejaarsvuurwerk) en ook geen geruïneerde inventaris. Dat er eens iets sneuvelt of een glas omgaat; de lol die ze met elkaar hebben vinden wij vele malen belangrijker!Sommige HTML is toegestaan