Spring naar inhoud


Religieuze liederen zingen

Beste Beatrijs,

Soms raak ik, man, als ongelovige verzeild in een christelijk gezelschap dat psalmen en andere liederen zingt. Bijvoorbeeld bij een cantatedienst (een reguliere kerkdienst, waar ik voor de mooie muziek kom) of bij een uitvaart. Ik weet niet goed wat ik dan moet doen. Meezingen, al dan niet zachtjes, kan ik technisch wel, ik ben opgegroeid met de liturgische traditie. Het lijkt een kleine moeite en is gezelliger dan nors zwijgend voor je uit staren. Anderzijds heb ik helemaal niets met de gelovige teksten. Het voelt onoprecht om deze dan toch mee te zingen, alsof ik niet trouw ben aan mijzelf. Wat raadt u mij aan?

Meezingen als ongelovige?

Beste Meezingen als ongelovige,

Als er door de aanwezigen gezongen wordt in een kerk, hetzij bij een cantatedienst, hetzij bij een hoogmis of een uitvaart, mag iedereen meezingen, ongeacht zijn of haar religieuze overtuiging. Sommige mensen zingen niet mee, omdat ze het niet kunnen of niet willen, maar het mag altijd. Als u graag wil meezingen, zing dan vooral mee. Als u er niets voor voelt, dan doet u het niet. U hoeft de liedteksten niet te onderschrijven om mee te zingen. Trouw zijn aan jezelf of oprecht zijn heeft niets te maken met zingen. Religieuze liederen worden ook door niet-religieuze mensen gezongen uit esthetische motieven. Als u niet wil meezingen, hoeft u trouwens niet op een norse manier te zwijgen. U kunt ook neutraal vriendelijk voor u uit kijken.

Artikelen in Kerk.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Ik ben in de loop der jaren anders gaan denken over dit soort zaken. Als atheïst kom ik inderdaad ook wel eens in de kerk bij bijvoorbeeld een uitvaart. Ik heb ook niks met die religieuze teksten. Maar veel mensen om mij heen wel. Die ervaren steun aan zo’n gezamenlijke zang
    Ik zing op zo’n moment dus gewoon mee. Niet voor mezelf, maar voor de andere mensen om mij heen die zich erdoor gesteund voelen. Je voelt je toch ook niet schuldig als je een ander fijne kerstdagen wenst? Het gaat bij deze kreet niet om de man in de lucht waar je wel of niet in geloofd, het gaat om de wens. Zo ook met het meezingen in de kerk: je geeft anderen er steun mee, en dat is belangrijker dan de tekst die je zingt.Sommige HTML is toegestaan