Spring naar inhoud


Welke wc met kind?

Beste Beatrijs,

Hoe zit het met wc-bezoek van ouders en kinderen van verschillend geslacht in openbare gelegenheden? Ik heb een dochter van twee jaar en ik leer haar dat ze naar de dames-wc moet. Dat is niet zo moeilijk, want daar moet ik zelf ook naartoe. Maar mijn vriend (wij hebben een samengesteld gezin) moet zijn dochter ook leren dat zij naar de dames-wc moet. Hij neemt zijn dochter niet mee naar de heren-wc (dat weigert zij inmiddels ook pertinent, ze is nu vier en weet hoe het hoort) maar hij gaat zelf ook niet met haar naar de dames-wc. Dat lijkt me terecht; ik zit ook niet te wachten op mannen in de dames-wc. Dus neem ik zijn dochter mee. Toch kom je soms een man met zijn dochtertje tegen bij de Dames. En er gaan misschien ook wel vrouwen naar de Heren met hun zoontje. Wat is correct?

Naar welke wc?

Beste Naar welke,

Het geslacht van de begeleider is bepalend. Dus een man gaat met z’n dochtertje naar de heren-wc, en een vrouw met haar zoontje naar de Dames, zolang de kinderen nog zo jong zijn dat ze assistentie nodig hebben. Tegen de tijd dat de kinderen in staat zijn om een en ander zelf af te handelen (vanaf een jaar of vier, vijf), kunnen ouders van het andere geslacht hen naar de juiste deur dirigeren en buiten even op hen wachten.

Artikelen in Het publieke domein, Kinderopvoeding.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Frans van N. schrijft

    Naar aanleiding van Moderne Manieren van 1 september zou ik de volgende kanttekening willen plaatsen. ‘Het geslacht van de begeleider is bepalend’. Met dit heldere advies lijkt de kous af, en voor moeders is dat denkelijk ook zo, maar voor vaders met baby’s en vaders met dochters zijn er toch nog wel wat addertjes onder het gras. Als het principe is ingegeven door de wens om dames-wc’s te vrijwaren van mannelijke indringers, dan is de conclusie dat vaders het verschonen van de baby aan hun vrouwen moeten overlaten en, als moeder niet mee is, maar niet alleen met hun kleine kinderen op stap moeten gaan. Verschoonfaciliteiten zijn immers uitsluitend bij de dames-wc’s te vinden. Dat de horeca impliciet de boodschap afgeeft dat baby’s verschonen vrouwenwerk is, is al twijfelachtig genoeg, maar ik heb mij daar nooit veel van aangetrokken. Als daar nu, opnieuw impliciet, het advies bijkomt dat heren moeten wegblijven uit de dames-wc’s, dan krijgt vader het wel erg moeilijk. Wat nu? En er is nog iets. ‘Het geslacht van de begeleider is bepalend’ geldt ook in het zwembad waar mijn dochtertje (toen vijf) het afgelopen jaar zwemlessen volgde. Kinderen hebben daar wat langer hulp nodig dan bij het naar de wc gaan: ook meisjes van een jaar of zes kunnen het niet helemaal alleen. Vaders (een minderheid) werden met hun dochtertjes geacht de herenkleedruimte op te zoeken. En moeders met hun zoontjes het damesgedeelte. Niettemin: menig jongetje werd in het herengedeelte door zijn moeder geholpen, waarschijnlijk tot ieders tevredenheid, want er zijn veel meer moeders dan vaders met hun kinderen in het zwembad. De druk op de kleedkamers zou evenredig verdeeld zijn als het geslacht van de kinderen bepalend zou zijn. Maar nee, inderdaad, ook hier geldt: het geslacht van de begeleider is bepalend. En waarom? Ditmaal moet er een ander principe aan de orde zijn dan bij de dames-wc’s. De enige reden die ik kan bedenken, zeker gezien de tolerantie voor moeders in de herenkleedruimte, is dat vaders niet geacht worden andere dochtertjes dan die van henzelf bloot te zien. Dochtertjes dienen gevrijwaard te blijven van de blikken van mannen. Maar nu terug naar de horeca. Wie als vader het zwembadprincipe (geen mannenblikken op mijn dochter) hier toepast, kiest met zijn dochter voor de dames-wc. Daar kwam hij al met haar toen ze een baby was. Nu ze zelf een plas doet, is er alle reden om haar daar te laten. ‘Deur open laten, pappa!’. Vandaar dus. Ik heb de indruk dat een vader het hier nooit goed kan doen. Ik hoop niet dat de conclusie moet zijn dat het begeleiden van dochters het exclusieve werk van moeders is en dat vaders maar niet met hun dochters naar zwemles moeten of alleen met hun dreumesen op stap moeten gaan. Wat de conclusie dan wel moet zijn? Dat er iets meer soepelheid kan worden betracht door vrouwen die heren met kindertjes in hun bij de dames-wc aantreffen. Het geslacht van de begeleider kan niet altijd bepalend zijn.Sommige HTML is toegestaan