Spring naar inhoud


Kind steelt tuttels

Beste Beatrijs,

Mijn kind is drieënhalf jaar oud en steelt tutteltjes van andere kinderen van de crèche. Zijzelf heeft nooit een tuttel gehad (ze heeft daar nooit naar gevraagd) en nu zitten er opeens veel kindjes in haar groepje met een tuttel voor het middagslaapje. Mijn dochtertje glipt in de namiddag stilletjes de slaapkamer binnen en steelt een tutteltje van een kindje. In het begin was dat wel grappig, maar dat duurt nu al een maand en ik begin me vragen te stellen. Toen ik haar vandaag van de crèche ophaalde, zei de leidster dat ze eens goed met haar had gepraat en dat ze het nu wel begreep. Mijn dochter bevestigde me dat ze het niet meer deed. Toen kwamen we thuis en zag ik dat ze iets verborg: weer een tuttel!

Dat heeft toch niks te maken met kleptomanie?

Ongeruste moeder

Beste Ongerust,

Kleptomanie is nogal een zwaar woord voor wat u beschrijft. Kleptomanen hebben een onbedwingbare neiging tot stelen, ook al weten ze heel goed dat het verboden is en dat er straffen op staan. Uw kind is nog te jong om de gevolgen van haar gedrag te overzien en ze is er misschien niet helemaal van doordrongen dat het verkeerd is, in aanmerking genomen dat u haar diefstalletjes aanvankelijk ‘grappig’ vond. Maar ze is niet te jong om te leren dat het niet mag. Andermans spullen, of ze nu van andere kinderen zijn of van de crèche, mag ze niet mee naar huis nemen, zo simpel ligt het.

U gaat haar de komende weken fouilleren, als u haar ophaalt van de crèche. U kijkt in haar tas, als ze die bij zich heeft, en u kijkt de zakken van haar kleren en jas na. Als u daar iets in aantreft wat niet van haar is, dan geeft u haar de opdracht om het onmiddellijk terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. Als het andere kind al weg is, dan moet uw dochter het aan de leidster in bewaring geven. Het is belangrijk dat uw dochter zelf de spulletjes teruggeeft. Ga vooral niet als moeder dit voor haar opknappen. Uw reactie mag ook niet geamuseerd zijn, maar streng-zakelijk. Ze moet begrijpen dat het menens is. Controleer een paar weken lang dagelijks bij het ophalen of ze niet iets achterover heeft gedrukt, en zo ja, zie erop toe dat ze het onmiddellijk teruggeeft met excuses, dan verdwijnt het gedrag.

Verder kunt u haar misschien een eigen tuttel geven, nu zij die behoefte kennelijk ontwikkeld heeft.

Artikelen in Kinderopvoeding.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Meneer Den Uyl schrijft

    Het lijkt me prima om het kind een eigen tuttel te geven, maar misschien goed om dat juist op dit moment nog even niet te doen. Dat wekt immers de indruk dat diefstal beloond wordt met een cadeau.



Sommige HTML is toegestaan