Spring naar inhoud


Niet met linkerhand mogen eten van vriend

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 26 en heb ruim vijf jaar een relatie met een man die een moslimachtergrond heeft. Niet dat hij zo serieus daar in is: hij rookt en drinkt, gaat niet naar de moskee en doet ook niet aan de ramadan. Eén ding is echter heilig voor hem: je eet niet met je linkerhand. Daar wijst hij mij regelmatig op en ik schrik er elke keer van als hij daarover uitvalt. Ik vind dat ik niets onbehoorlijks doe en ik doe het ook niet om hem te pesten, maar nu willen sommige vrienden van hem ook niet meer bij ons eten. Wat te doen?

Met de verkeerde hand

Beste Met de verkeerde,

Heel merkwaardig dat uw vriend hier zo’n punt van maakt. Het is bekend dat moslims niet met de linkerhand eten, omdat ze die gebruiken voor schoonmaakwerkzaamheden na wc-bezoek. De linkerhand raakt voortdurend besmet en krijgt daardoor een kwalijk symbolische lading. Om elke associatie tussen excrementen en eten te vermijden mag er alleen met de rechterhand worden gegeten. In de westerse cultuur bestaat dat voorschrift niet, al was het maar omdat mensen doorgaans de rechterhand gebruiken bij toiletbezigheden. Wel bestaat daarentegen de regel om na wc-bezoek de handen te wassen (de linker én de rechter). Hoe dan ook, als uw vriend weleens in een restaurant komt, dan ziet hij toch iedereen om zich heen met de linkerhand eten (en rechts snijden)? Kan hij dat geestelijk wel aan of valt hij dan in katzwijm van walging en woede?

Spreek hem er nog maar een keer op aan. Leg hem rustig uit dat hij pech heeft, maar dat zijn taboe in de westerse cultuur niet bestaat. En dat u het niet prettig vindt om te worden uitgefoeterd over een volmaakt onschuldige gewoonte als uw linkerhand gebruiken bij het eten. Hij en zijn vrienden mogen eten zoals zij dat hebben geleerd. U mag dat ook. En de Chinezen mogen met stokjes eten. Elke cultuur heeft zijn eigen arbitraire regels. Als hij dit niet begrijpt en blijft doorzeuren over zo’n futiliteit, zie ik het somber in voor uw relatie.

Artikelen in Eten en drinken, Liefde en relaties.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan