Spring naar inhoud


Gasten moeten schoenen uittrekken

Beste Beatrijs,

Onlangs gaven wij thuis een feestje. Aangezien er in ons huis een mooie houten vloer ligt, vroegen we de gasten bij de uitnodiging om pantoffels mee te nemen. Dat zijn onze familie en vrienden wel gewend van eerdere feesten. Een groepje van drie gasten weigerde bij binnenkomst aan ons verzoek gehoor te geven. Op het moment zelf wilden wij er geen punt van maken. Naderhand hebben wij daar echter spijt van, omdat onze vloer nu vol zit met krassen ten gevolge van het dansen. Hoe kunnen we in het vervolg toch duidelijker ons punt maken zonder de gasten de deur te moeten wijzen?

Schoenen uit, svp!

Beste Schoenen uit,

Ik weet niet of ik representatief ben voor de Nederlandse bevolking, maar ik geef u mijn gevoelsreactie, en dan kunt u verder zelf bepalen of u zich hier iets van aantrekt. Persoonlijk heb ik er een verschrikkelijke hekel aan heb om mijn schoenen uit te moeten trekken. Ik krijg koude voeten, ik voel me gedeeltelijk bloot en mijn met zorg uitgekozen kledingensemble gaat naar de knoppen. Bovendien bevalt het me niet om andermans ongeschoeide zweetvoeten te moeten ruiken. Andere mensen hebben er misschien minder moeite mee om op sokken te lopen, maar ik haat het, en ik haat ook pantoffels. Ik moet er niet aan denken om naar een feestje te gaan en daar op pantoffels te moeten dansen. Ik kán helemaal niet dansen op pantoffels, dan voel ik me een soort eend of een olifant. Afgezien van de trainingsbroek zijn pantoffels zo’n beetje het onelegantste kledingstuk dat bestaat.

Dit ligt allemaal anders in andere culturen, bijvoorbeeld die van de moslims, waar mensen gewend zijn bij de deur hun schoenen uit te trekken en verder op sokken of muiltjes te lopen. Als ik daar was uitgenodigd, zou ik mij natuurlijk aan de conventie houden. Maar in Nederland (Europa, Amerika) is het heel ongebruikelijk om gasten te vragen om hun schoenen uit te trekken louter om redenen van vloerbescherming. Vloeren zijn niet belangrijker dan het comfort van mensen. Oké, modderlaarzen moeten uit en naaldhakken vormen een reëel gevaar dat je mag afwenden, maar als een vloer zo kwetsbaar is dat hij niet bestand is tegen normale schoenen die voor het betreden van het huis netjes schoongeveegd zijn op de deurmat, dan is het een vloer van inferieure kwaliteit, die geen bescherming verdient. Een dure parketvloer is bestand tegen schoenen. Als er krassen op komen, moet de vloer worden geboend en dan verdwijnen de krassen. Het boenen is de prijs van het feestje.

Het maakt een heel ongastvrije indruk om mensen te vragen hun schoenen uit te trekken, omdat u daarmee laat zien dat u uw materiële bezit belangrijker vindt dan uw gasten. Het is precies hetzelfde gedrag als die mensen die hun bankstel permanent bekleed houden met plastic hoezen, omdat ze bang zijn dat het bezoek het meubilair zal bezoedelen met cake-kruimels of koffie.

Artikelen in Festiviteiten, Visite.

Gelabeld met .


16 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. C. Teunissen schrijft

  Ik kom veel in Noorwegen, waar je altijd je schoenen uitdoet, ook in Zweden, IJsland en Finland, van Denemarken weet ik het niet meer. Van de Noren weet ik dat ze niet houden van die grote zware schoenen, die hun houten vloer smerig maken. Als ze uitgaan en bijvoorbeeld gaan dansen bij vrienden thuis, houden ze overigens hun schoenen aan, d.w.z. je neemt je goede schoenen mee en trekt ze aan zodra je arriveerd bent of je houdt ze aan als je met de auto komt. Net als in Japan en in China, waar andere schoenen voor je klaar staan, heben ze in de Scandinavische landen, schoenenrekken bij de deur. Zij vinden Nederlanders vaak smerig en verbazen zich bijvoorbeeld ook over al die huisdieren die in flats gehouden worden. Ik weet niet meer of dat in Oslo verboden is (om de dieren te beschermen), maar er zijn niet (veel) huisdieren zoals honden en katten.

 2. Sylvia schrijft

  Het maakt een heel ongastvrije indruk om mensen te vragen hun schoenen uit te trekken, omdat u daarmee laat zien dat u uw materiële bezit belangrijker vindt dan uw gasten?

  Materieel bezit is in mijn geval absoluut niet belangrijker dan mijn eventuele gasten, maar ik vindt het absoluut niet ongastvrij om te verzoeken de schoenen uit te doen.
  En niet omdat ik beroerd ben om te boenen maar gewoon omdat ik het een stuk frisser vind.
  Buiten loop je door van alles en nog wat, en binnen smeer je dat lekker uit. Je vloer beschadigd door harde zolen en hakken, en om nou per persoon te controleren welke schoenen wel of niet door de beugel kunnen lijkt mij nu juist erg onaardig.
  Daarbij zijn juist de vrouwen met bijpassend schoeisel vaak van hakken voorzien, en dus juist ook degene die waarschijnlijk het uittrekken daarvan het meest vervelend vinden.

  Ik ben van mening dat je je aanpast aan de mensen waar je op visite gaat, ik doe zelf m’n schoenen uit dus waarom mijn gasten niet. Als ik op visite ga bij iemand die niet rookt ga ik toch ook niet binnen een sigaretje roken?
  En rook is ook gewoon te verwijderen door middel van luchten en eventueel wassen van gordijnen.

 3. Pieternel schrijft

  Ik ben het niet eens met de reactie dat materiële bezittingen als belangrijker worden gezien dan de gasten zelf. Als de gasten namelijk weg zijn, blijf ik zitten met de gebakken peren.
  Ik moet namelijk de rest van mijn leven tegen die gehavende vloer kijken. Sommige mensen zijn gewoon zuinig op hun spullen en hebben geen geld om elke drie jaar een andere inrichting te kopen.

 4. Marike schrijft

  Ik vind op visite gaan bij iemand wel even wat anders dan een feestje wat gegeven wordt. En niemand rookt meer binnen bij mensen die niet roken. Er wordt altijd buiten gerookt. Dus dat is geen passend vergelijk.

  Ik zou helemaal niet naar het feestje gaan als ik sloffen aan moest trekken. Ik heb helemaal geen sloffen, en vind het ook onfris!!

 5. Pieternel schrijft

  Beste Marike.

  Al mijn vriendinnen trekken hun schoenen uit als ze bij mij op visite of een feestje komen. En dit doen ze uit zichzelf!
  Vroeger was dit niet anders, als ik bij iemand ging spelen dan was schoenen uittrekken het eerste wat je deed.
  Ik vind het zelfs wat huiselijks hebben, mijn vrienden voelen zich blijkbaar thuis bij mij.

  Je wilt toch niet op je geweten hebben dat je iemand z’n vloer verpest.
  Ik vind het asociaal dat, wanneer je gevraagd wordt je schoenen uit te doen, je weigert.
  Zoals ik al eerder gezegd heb: Je zit na het feestje tegen de beschadigde vloer aan te kijken…

  En ik rook zelf niet, maar rokers mogen bij mij thuis gerust een sigaret roken. Dus uw standpunt van niemand rookt bij mensen die niet roken, is bij deze ontkracht.

 6. Lia schrijft

  Tjonge, wat ben ik blij dat ik geen dure houten vloer heb! Op je sokken naar een feestje… doei…

 7. rianne schrijft

  Ik ben het helemaal eens met het gebruik “schoenen uit”.
  Zullen we een clubje oprichten?
  In Canada zijn de mensen niet anders gewend dan schoenen uit te doen bij de deur. scheelt in dweilen en zuigen, zeker als je vloerbedekking hebt is het een verademing! Ben op dit moment met geduld mijn vrienden aan het leren.
  Zijn hier ook bordjes van te koop voor op de voordeur? Haha.
  groeten Rianne

 8. Marc schrijft

  Houten vloeren “leven” nu eenmaal. Moeten geboend, gewaxed of geolied en na een tijdje geschuurd.
  Anders kan men beter hoogglans laminaat nemen, dat is overal tegen bestand en behoeft geen onderhoud.
  Plastic overtrek over de bank en zo, vind de discussie een beetje (Nederlandse zunigheid?) benepen.

 9. Chayenne schrijft

  Ik heb een roomwit wollen kleed en wil dat niet aldoor hoeven boenen omdat er vieze voetstappen op staan. O stom, dan had ik het niet moeten kopen, zeker? Nou, ik maak zelf wel uit hoe ik mijn huis inricht en een goede gast toont een beetje respect voor het huis dat hij/zij betreedt. Doe ik andersom ook, alsof het zo’n moeite is om even je schoenen uit te doen zeg! Het is heus niet zo dat ik de volgende keer mijn gasten vraag geen blauwe trui te dragen omdat het vloekt met de kleur van mijn bank.

  Het is niet aan Beatrijs om te bepalen welke spullen het waard zijn om te beschermen en welke niet. Er ook weleens aan gedacht dat niet iedereen geld heeft voor dure robuuste vloerbedekking?

  Zweetvoeten heb ik zelden tot nooit meegemaakt, poep- en modderschoenen eerder weleens. Ja, dat is lekker fris zeker!

 10. Diana schrijft

  Och, Chayenne toch. Bij u zou ik me niet durven bewegen en al helemaal geen kopje thee durven drinken. ‘k Zou me net de buurvrouw van Hyacinth voelen uit die beroemde televisieserie ‘Keeping up appearances’. :-)

 11. Chayenne schrijft

  Hyacinth Bucket, welwel, ik word er verlegen van :P. Geen nood, ik heb aan blijmoedige gasten geen gebrek en u was toch niet uitgenodigd :)

 12. Diana schrijft

  Haha, uw antwoord vind ik dan wel weer sympathiek. :-) Zijn goede deurmatten overigens geen goed alternatief? Wie bij mij komt, veegt de voeten en daar heb ik nog nooit om hoeven vragen. Dat erg modderige rubber laarzen e.d. vervolgens worden uitgetrokken of schoenen met poep eronder gewetensvol schoongemaakt, vindt kennelijk ook iedereen vanzelfsprekend, want ook daar heb ik bij (volwassen) bezoek nog nooit om hoeven verzoeken. Maar dat vind ik persoonlijk toch iets anders dan iedereen tot kousenvoeten te veroordelen. ;-)

 13. Louisa schrijft

  Ongeacht wat voor vloer je heb het is gewoon vies om met schoenen binnen te lopen!
  Toen mijn dochter alleen nog maar kon kruipen vroeg ik ook aan iedereen die ze niet uit zich zelf uit deed om dat wel te doen.
  Ook domme reacties gehad pech dan het is nog altijd mijn huis en daar gelden mijn regels en wie het niet leuk vind jammer dan!

 14. Andre schrijft

  Een huis hoort geleefd in te kunnen worden. Daarnaast is het vragen aan gasten om schoenen uit te trekken op een feestje nogal raar.

  Ik vind de situatie vrij raar. Als je zo voorzichtig met je interieur bent, waarom zou je dan überhaupt daar een feestje geven? Huur dan gewoon een zaaltje voor een avond. Zeker als er gedanst wordt, lijkt me dat geen overbodige luxe.

 15. jade schrijft

  Ik heb ook vloerbedekking gelukkig is het zwart dus het vieze zie je niet… maar het idee dat er overheen gelopen word met een paar zolen die net door een rochel zijn gegaan krijg ik kippenvel! echt te vies! en jah mijn dochter eet haar snoepjes gewoon van de grond. Ik vind schoenen aan houden in een huis met vloerbedekking echt asociaal! En omdat het netjes vragen 9 van de 10 keer een smoesje van de schoendrager als gevolg heeft, gaat er op mijn voordeur wel een duidelijke tekst :-)

 16. Coco schrijft

  Hier nog een verlate reactie. Als je van plan bent een feestje te geven, maar je wilt je vloer sparen om de een of andere reden, kun je verschillende maatregelen nemen. Bv. leg een oud kleed (of meerdere) op je kwetsbare vloer, dit kun je bij de kringloop voor een paar euro kopen. Daarna gooi je het weg of geef je het terug.
  Coco