Spring naar inhoud


Schoenen uit

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik verschillen van mening over het volgende: de afgelopen weken heb ik in verband met het weer aan bezoekers gevraagd om hun natte, besneeuwde schoenen uit te doen. Ik voorzie hen dan van slippers die ik klaar heb staan. Op zo’n manier kan ik voorkomen dat het parket wordt aangetast door pekel- en vochtkringen. Volgens mij is dit voor bezoekers een kleine moeite, maar mijn man vindt dit ongastvrij. Is mijn verzoek onredelijk?

Schoenen uit graag!

Beste Schoenen uit,

Behalve aan jonge kinderen is het niet heel gebruikelijk in Nederland om gasten te vragen hun schoenen uit te trekken. In Scandinavische landen trekken mensen standaard hun sneeuwlaarzen uit bij de voordeur, maar dan hebben ze binnenschoenen of muiltjes bij zich ter vervanging. Mensen zijn vaak huiverig om andermans schoeisel aan te trekken. Op kousenvoeten voelen ze zich onvoldoende gekleed en sommige mensen krijgen dan last van koude voeten. Ik begrijp wel dat u uw parketvloer mooi wil houden, maar dat moet lukken zonder aanslag op het comfort of decorum van uw gasten. Geef bezoekers de keus tussen slippers van het huis of het salonfähig maken van hun schoenen. Verontschuldig u voor het gedoe. Bied aan hun schoenen schoon te maken in de keuken. Verwijder sneeuw en andere ongerechtigheden met een borstel en maak de schoenen droog met een dweil of een oude lap, zodat gasten ze meteen weer kunnen aantrekken. Sommige mensen zullen de slippers kiezen, maar anderen zijn gehecht aan hun schoenen ter completering van hun outfit.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Janneke schrijft

    Wij wonen al lang in canada en zijn aan de gewoonte van schoenen uit gewend. Voor een feestje neem je je eigen binnenschoenen mee, elegante en geen pantoffels. Ik vind het belangrijk dat al het straatvuil niet in huis komt en zeker niet in slaap- en badkamers. Dus bij deze geldt bij ons te allen tijde : schoenen uit bij binnenkomen, en heeft nog nooit een probleem opgeleverd, alleen de nederlanders die op bezoek komen hebben er wat moeite mee,. Respecteer een andernans huis en regels is niet zo moeilijk.

  2. Floor Mizee schrijft

    Het is een essentieel verschil of je wel andere schoenen aan mag doen of niet. Zonder schoenen lopen vind ik erg intiem en ik voel mij erg onhandig als ik daartoe gedwongen wordt. Andere binnenschoenen aantrekken lijkt mij een goede compromis.Sommige HTML is toegestaan