Spring naar inhoud


Selectief snacks eten

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw heeft de neiging om uit bakjes met gemengde noten of snacks alleen een bepaalde soort te vissen, waardoor de rest blijft liggen en het bakje minder variatie biedt. Ook bepaalde visite betrap ik op visgedrag. Ik stoor mij hier wel aan, omdat ik deze selectieve manier van eten niet netjes vind tegenover de andere aanwezigen die aldus op een minder gevarieerd bakje zijn aangewezen. Wat vindt u hiervan?

Geen krenten zonder pap

Beste Geen krenten,

Sommige mensen (gasten danwel huisgenoten) houden niet van bepaalde componenten van gemengde nootjes. Zij vinden amandelen niet lekker of ze ontwijken harde Japanse bolletjes. Anderen kunnen van studentenhaver alleen de pinda’s door hun keel krijgen en de rest niet. Het valt niet onder goede manieren om mensen ertoe aan te zetten dingen op te eten, waar ze geen zin in hebben (de enige uitzondering hierop vormen eigen kinderen die moeten leren andijvie of witlof te eten). Als u niet wilt dat aanwezigen gaan graven in diverse bakjes op zoek naar die laatste walnoot of cashew, dan moet u geen gemengde maar enkelvoudig samengestelde bakjes noten op tafel zetten. Ook dan zult u zien dat eerst de lekkerste (duurste) snacks opgaan en dan pas de minder lekkere (goedkopere) soort. Als u dat ook niet wilt, moet u slechts één soort versnapering serveren, verspreid over meerdere bakjes.

Artikelen in Eten en drinken, Huwelijk en scheiding, Visite.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mevr. Bühler, IJsselmonde schrijft

    Gisteren heb ik mij in alle onschuld schuldig gemaakt aan dit vergrijp. Het was een bezoekje in intieme kring. Er stond een bak Japanse nootjes op tafel. Ik nam het bakje ter hand en koos verschillende nootjes uit, omdat ik gemengd wilde knabbelen. Was me van geen kwaad bewust. Enige tijd later deed ik wederom een greep naar het bakje en stelde een niew handje samen, uiteraard zonder de andere zoutjes te beroeren. De gastheer stoof op: Kiezen? Dat doen we hier niet! Ik meende het net al te zien, maar kon het me niet voorstellen. Je komt zeker weinig onder de mensen!

    Ik was geschokt en heb bedremmeld mijn excuses gemaakt. De sfeer was na dit incident toch wat minder ontspannen. Ik voelde me hoogst ongemakkelijk. Bij het naar huis gaan heb ik me nog eens verontschuldigd. Nu zegt Beatrijs dat het een gevolg is van het op tafel plaatsen van een nootjesmix, maar ik beperk me voortaan tot een blinde grabbel.

  2. Gastvrouw schrijft

    Ik begrijp dat gastvrouw/gastheer ‘kiezen’ niet waardeert, maar gasten zo op hun nummer zetten is volgens mij nog een veel ernstigere inbreuk tegen de etiquette dan selectief snacken.Sommige HTML is toegestaan