Spring naar inhoud


Wie krijgt het eerst eten?

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van anderhalf is inmiddels zo ver dat zij met de pot mee-eet. Nu vind ik (de papa) dat bij het eten eerst de oudste aanwezigen opscheppen of opgeschept krijgen, zeker wanneer het om bezoekende opa en oma’s of bijvoorbeeld een oudtante van 90 gaat, en daarna pas mijn dochter. Mijn vrouw denkt daar heel anders over. Die heeft al aangekondigd dat zij altijd onze dochter eerst te eten zal geven, net zoals zij en haar oudere zus altijd door hun moeder als eerste opgeschept kregen. Ik ben dit vanuit mijn opvoeding niet gewend en het voelt aan alsof ik onze gasten beledig door ze pas na mijn kind eten te serveren. Ik kan mij niet voorstellen dat mijn opa vroeger nederig zijn beurt had moeten afwachten, gewend als hij was om ergens als eerste de opscheplepel in te mogen steken. Zijn hier etiquetteregels voor? Deze kwestie zorgt nog net niet voor ruzie met mijn vrouw, maar wel tot hoogoplopende discussie.

Wie mag eerst?

Beste Wie mag eerst,

Gasten aan tafel krijgen het eerst opgeschept of worden als eerste uitgenodigd zichzelf te bedienen, wanneer er schalen op tafel staan. Tegelijk is het heel goed mogelijk dat een moeder (of vader) eerst kleine kinderen (van onder de zes) eten op hun bord schept voordat ze hun gasten de gelegenheid geven, al was het maar om te voorkomen dat die kinderen gaan knoeien of te veel op hun bord laden. Gastheer en -vrouw bedienen zichzelf als laatste. Maar de volgordekwestie (wie schept het eerst op of wie wordt het eerst bediend) is goedbeschouwd volstrekt irrelevant, omdat er een veel belangrijker regel geldt, namelijk: je mag niet beginnen met eten, voordat iedereen van eten is voorzien.

Het is geen wedstrijd en iedereen zal toch op de rest moeten wachten.

Degene die het eerst eten krijgt, of dit nu kleine kinderen zijn of een 90-jarige oudtante of welke andere bezoeker dan ook, zal toch altijd moeten wachten met aanvallen tot iedereen een bord met eten voor z’n neus heeft staan. Het heeft helemaal geen voordeel om als eerste opgeschept te krijgen. U hoeft dus ook geen ruzie te maken met uw vrouw over wie er als eerste bediend moet worden, de kinderen of de gasten. Het is geen wedstrijd en iedereen zal toch op de rest moeten wachten. Het is belangrijk om uw kinderen de regel bij te brengen dat het avondeten een gemeenschappelijke onderneming is die door deelnemers gelijktijdig wordt aangevangen.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. NF schrijft

    Ik schep voor mijn kind van 2 jaar altijd al in de keuken op. Op die manier is zijn eten alvast wat afgekoeld voordat hij aan kan vallen en daarnaast is deze discussie dan overbodig. Lijkt mij 2 vliegen in 1 klap…

  2. Kitty schrijft

    Ook ik ben opgevoed met de regels, en hanteer die ook, dat de gasten voorgaan en dat je wacht met eten tot iedereen voorzien is. Dat vind ik als gast helemaal geen voordeel. Als je in wat groter gezelschap bent, kan dat even duren en is je maaltijd al behoorlijk koud. Als gastvrouw daarentegen ben je wel weer verzekerd van een warme hap :-).

  3. Bas schrijft

    Ik vind het vaak heel lastig wanneer ik als gast wordt uitgenodigd mezelf eerst te bedienen. Gezinnen hebben nogal verschillende gewoontes over hoeveel in eerste instantie wordt genomen en of men een tweede ronde verwacht. Ik heb meegemaakt dat ik bescheiden nam en de anderen alles opmaakten, maar ook dat ik een evenredig deel van het gerecht nam en vervolgens erg gulzig leek. Zelf schep ik dan ook altijd mijn gasten op.Sommige HTML is toegestaan