Spring naar inhoud


Kinderen eten te langzaam

Beste Beatrijs,

Het avondeten is bij ons altijd een druk moment van de dag. Zodra hun bordjes zijn opgeschept, beginnen de kinderen (vier en twee jaar) te eten om hun eerste honger te stillen. Daarna wordt er gezongen en gepraat, maar weinig gegeten. Als wij dan zelf klaar zijn, staat er vaak nog een half bord eten te wachten. Wij helpen de kinderen om hun bord leeg te eten maar dit duurt vaak erg lang. Wij zouden graag wat meer rust tijdens het eten willen hebben en wat ruimte om met elkaar te praten. We willen de kinderen graag leren dat Papa en Mama ook even met elkaar willen praten. Maar de onrust blijft toch elke keer de kop op steken. Wat kunnen wij doen om het avondeten prettiger te laten verlopen?

Eten? Ho maar

Beste Eten? Ho,

Avondeten met kleine kinderen is per definitie onrustig. Dat hoort er nu eenmaal bij. U moet het niet vergelijken met een etentje van u en uw man alleen, want dat is iets totaal anders. U kunt wel een paar eenvoudige regels verder aanscherpen. Bijvoorbeeld: kinderen moeten wachten met eten, tot iedereen zijn bord heeft opgeschept. Dus verbied hen om als wolven aan te vallen. Verder is zingen aan tafel verboden. Druk dat de kop in. Praten mag natuurlijk wel. Een interessante conversatie is zelfs de belangrijkste functie van een gemeenschappelijke maaltijd. Intussen kunt u de kinderen er af en toe vriendelijk aan herinneren dat ze moeten dooreten, en de tweejarige af en toe een hapje in de mond stoppen. Zo vermijdt u dat ze pas halverwege zijn, terwijl u allang klaar bent.

Een serieus gesprek voeren met uw man aan het avondeten zit er voorlopig niet in. Dat lukt niet en dat geeft ook niet. Het avondeten is een gemeenschappelijke activiteit van ouders en kinderen. Het tafelgesprek moet zoveel mogelijk centraal zijn, dus is het kinderen toegestaan zich in het gesprek van hun ouders te mengen. Precaire of ingewikkelde onderwerpen bewaart u voor een gesprek onder vier ogen, als de kinderen in bed liggen.

Artikelen in Eten en drinken, Kinderopvoeding.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan