Spring naar inhoud


Familie kiest voor ex

Beste Beatrijs,

Na de scheiding van onze ouders bleef mijn moeder intensief omgaan met de familie van mijn vader. Hoewel ze zelf goed contact heeft met haar eigen broers en zussen was ze regelmatig te gast op feestjes van haar ex-schoonfamilie. Tijdens deze bijeenkomsten werd er doorgaans zeer geringschattend over mijn vader gesproken. Ik heb dit altijd als zeer kwetsend ervaren. Mijn vader werd jarenlang doodgezwegen bij zijn familie. Hoewel dat al pijnlijk genoeg was, vind ik het niet correct als die leegte dan met mijn moeders aanwezigheid wordt ingevuld en zelfs met haar nieuwe vriend. Ik heb mijn moeder vaak laten weten dat ik het niet prettig vind om haar steeds tegen te komen bij mijn vaders familie. Ik vind dit respectloos. Alsof niemand er bij stilstaat dat ik als dochter van gescheiden ouders ook wel eens een familiefeestje wil dat niet gepaard gaat met spanning en pijn.

Moeder dringt zich op

Beste Moeder dringt zich op,

De familie van uw vader heeft zich na de scheiding van uw ouders niet loyaal betoond met hem maar met zijn ex! Uw vader bezoekt geen feestjes van zijn eigen familie, maar uw moeder doet dat wel. Dit is heel vreemd. Uw vaders familie laat zich ook minachtend over hem uit. Blijkbaar vervult uw vader in zijn familie de rol van zwart schaap. Dat lijkt me voor u vervelend genoeg om zelf ook niet meer naar die familiebijeenkomsten te gaan. Dat uw moeder stug blijft omgaan met haar ex-schoonfamilie kunt u haar een beetje kwalijk nemen, maar de rol van de familie zelf (haar blijven uitnodigen, voortdurend laten zien dat ze haar prefereren boven uw vader en tegelijk uw vader van zich afstoten) is veel en veel kwalijker. Zelfs als uw moeder helemaal afstand zou nemen van haar ex-schoonfamilie, zou deze familie uw vader nog steeds als zwart schaap behandelen. Bij zo’n familie hebt u toch niets te zoeken?

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ineke Kouwenhoven schrijft

  Er gebeuren rare dingen na een scheiding. Mijn moeder en mijn ex bleven elkaar ook opzoeken en dan werd er negatief over mij gesproken. Mijn dochter heeft weleens gezegd of ze zich realiseerden dat ze het over haar moeder hadden. Maakte niet uit, het ging gewoon door. Zowel dochter als zoon als ik hebben het contact met mijn moeder (en de rest van het gezin) jaren geleden verbroken. Ben vier jaar geleden ook niet naar haar uitvaart geweest. Je hebt je familie niet voor het uitzoeken maar je bent ook niet verplicht er nog mee om te gaan als hun gedrag je niet bevalt.

 2. Hans schrijft

  Herkenbaar, mijn zus gaat ook nog veel met mijn ex om, na 18 jaren samen nu bijna 2 jaren uit elkaar. Heb ik geen moeite mee, maar na dat kerst en sinterklaas gevierd werd met haar en mijn kinderen zonder dat ik dat wist en de nodige onterechte beschuldigingen heb ik een streep eronder gezet. Geen familie meer.
  Loyaal en familie is helaas niet vanzelfsprekend

 3. Marion schrijft

  Mijn familie bleef ook mijn ex en zijn nieuwe partner uitnodigen voor verjaardagen enz. Als ik er wat van zei dan was het: hij is nu een vriend van ons. Ik hoorde zelfs via via dat mijn broer getuige was bij het huwelijk van mijn ex. Het was of ik een mes in mijn rug kreeg. Mijn familie vindt mij maar een zeurpiet, ik moet het gewoon maar accepteren. Laatst werd mijn broer 50 en gaf een feestje. Ik er naar toe met mijn dochter, kwam mijn ex ook weer met zijn vrouw. Mijn broer heeft vooraf niet even een appje ofzo naar me gestuurd, dan had ik gewoon lekker thuis kunnen blijven. Het is allemaal zo raar. Ik voel me gewoon niet meer thuis in mijn familie. Dankzij mijn ex wordt het nooit meer zoals het was en ben ik mijn familie kwijt.

 4. Eve schrijft

  Lieve dochter van opzij gezette vader,

  Wat mooi dat u zo voor uw vader opkomt en dat u doorheeft hoe uw vader gediskwalificeerd wordt door uw familie. Het is bijzonder dat u dit doorheeft, veel kinderen kunnen dit niet helder zien vanwege loyaliteit aan de familie. Ik hoop dat uw vader zich gesterkt voelt door uw visie op de gebeurtenissen. Dat moet heel veel voor hem betekenen!

 5. Bart schrijft

  Herkenbaar. Ook mijn ex gaat voluit om met mij familie. Mijn ouders hebben mij de schuld gegeven van de scheiding. Mijn zus wilde haar “vriendin” blijven steunen en mijn broer trekt zijn mond niet open, maar gaat wel naar de verjaardagen van mijn kinderen bij mijn ex.

  Inmiddels heb ik ruim een jaar geen contact meer met mijn familie.

  In moeilijke tijden leer je je vrienden echt kennen. Helaas geld hetzelfde voor je familieSommige HTML is toegestaan