Spring naar inhoud


Dertigers stellen verlanglijstje op

Beste Beatrijs,

Mijn vrienden (goedverdienende dertigers) vieren trouw hun verjaardagen en hebben de gewoonte om wensenlijstjes mee te sturen. Men wil ‘een houten opscheplepel’ of juist graag die speciale espressomachine van honderden euro’s. Of men wil een speciale cd en zeker geen andere. Soms staat er: ‘Bel later even voor mijn wensen, op dit moment weet ik het nog niet’.

Ik erger me aan die verlanglijstjes. Ik vind ze hebberig, alsof cadeaus veel belangrijker zijn dan het bezoek zelf. Tot op heden heb ik de lijstjes genegeerd en altijd zelf iets uitgezocht. Dit gaat mij echter tegenstaan, omdat de verlanglijst-stuurders zelf nooit ergens moeite voor doen, maar ondoordachte prullaria meenemen als ik zelf jarig ben. Wat te doen? Mijn vrienden wijzen op hun inhaligheid? Ook prullaria meenemen? Zelf ook wensenlijstjes rondsturen?

Weg met de verlanglijstjes!

Beste Weg met,

Verlanglijstjes maken inderdaad een wat kinderachtige indruk bij mensen boven de 16 jaar. Hoewel zo’n lijst voor een bruiloft wel erg handig is. Met een gezamenlijk (groter) verjaarscadeau van de vrienden is trouwens ook niets mis. Dat laatste moet echter een van de vrienden organiseren voor de jarige, en bij voorkeur niet de jarige zelf. Blijf de verlanglijstjes negeren, als u geen zin hebt om als boodschappenjongen te fungeren en liever zelf iets leuks verzint. Doe mee met een gemeenschappelijke aanschaf, als daar sprake van is. Koop voortaan cadeaubonnen voor degenen die te ingewikkelde wensen hebben of die te weinig moeite voor u hebben gedaan. Ga alstublieft niet zelf verlanglijstjes rondsturen voor uw eigen verjaardag. Daarmee ondergraaft u uw eigen stelling dat het bij een verjaardag niet draait om de cadeautjes. Alle slecht- of goedbedoelde rotzooi waar gasten mee aankomen kunt u altijd na afloop van de gezelligheid in de vuilnisbak gooien. Laat het cadeautjesprobleem de pret niet drukken.

Artikelen in Cadeaus, Verjaardag, Vrienden en kennissen.


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Jordan Bave schrijft

  Beste Beatrijs,

  Ik werk voor een bedrijf dat niet anders doet dan verlanglijstjes maken. (www.wenstafel.nl) maar dat is dan voor bruidsparen dus misschien praat ik vanuit een andere hoek, maar desalnietemin heb ik er veel ervaring in. Wat ik veel meemaak is dat gasten het juist ontzettend prettig vinden dat ze een zoektocht wordt bespaard. Sommige bruidsparen zijn het met je eens maar kiezen er toch voor om een verlanglijstje te maken omdat de gasten dat vaak vragen. Ook de bruidsparen die dit in het begin zien als “hebberig” komen er na de bruiloft op terug omdat ze juist enkel goede opmerkingen krijgen. Wat ik wel vind is dat het bruidspaar of jarige erbij moet zetten dat het optioneel is en enkel een hulp wil zijn ipv dat het een verplichting is…

  Hoop dat dit helpt!
  Groeten,
  Jordan Bave

 2. Eva schrijft

  Ik maak een verlanglijstje omdat ik vaak van mijn oma en tantes de vraag krijg: wat wil je graag hebben? En dan vind ik het ook geen probleem. Ik vraag dan meestal cadeautjes die rond de 10/15 euro zijn. Of ik zeg dat ik aan het sparen ben voor bijvoorbeeld een oven, stoel, bureau… is dat ook onbeleefd?

 3. Piet schrijft

  Bij ons in de vriendenkring is het ondertussen helemaal niet meer vreemd gebruik te maken van een site zoals Jordan heeft (wij gebruiken een andere, maar laat ik geen reclame maken :) ).

  Natuurlijk geen kwestie van ‘dit wil ik precies hebben’, maar gewoon kado-ideeen. Zo’n lijstje kun je ook in de loop van het jaar aanvullen zodat je je niet vlak voor je verjaardag weer het hoofd moet breken als mensen je om ideeen vragen.

  Ik vind het heerlijk werken eerlijk gezegd – zowel als ‘gever’ als als ‘ontvanger’.

 4. Heni schrijft

  U krijgt zelf prullaria omdat u geen verlanglijstje geeft, dat had u kunnen voorkomen door te laten weten wat u graag zou willen krijgen.
  Het is heel vervelend om allerlei cadeautjes in huis te hebben waar je zelf niks mee hebt, maar die wel een plaatsje moeten krijgen omdat de gevers verwachten dat je dat doet.
  Zo krijg je een huis vol drukkende sfeer, omdat het niet je smaak is en je anderen niet teleur wilt stellen.
  Een verlanglijstje is dus alles behalve inhalig, het is een richtlijn om bovenstaande situatie te voorkomen.
  Uiteraard kunt u ook een bloemetje meebrengen, dit is tijdelijk en zet hierdoor geen slepende druk op de ontvangers.
  Een plant is al een ander verhaal, geef dat alleen als u zeker weet dat het in de smaak valt.
  Het is niet leuk jaren tegen planten aan te moeten kijken waarnaar de eigen smaak niet uitgaat en dat geldt voor alles waar de persoon zelf nooit voor gekozen zou hebben.Sommige HTML is toegestaan