Spring naar inhoud


Is het kind gepland?

Beste Beatrijs,

Ik ben een half jaar zwanger. Wat mij enorm stoort is de vraag – van goede vrienden maar ook van collega’s en vage bekenden – of de zwangerschap gepland is of niet. Wellicht wordt die vraag ingegeven door het feit dat mijn vriend en ik betrekkelijk jong zijn (we zijn allebei 24 jaar). Ik voel me ongemakkelijk onder deze nieuwsgierigheid. Stel ik me aan of is dit een ongepaste vraag?

Wel of niet gepland

Beste Wel of niet gepland,

Bij iemand informeren of de zwangerschap gepland was, is inderdaad buitengewoon ongepast. Dit gaat niemand iets aan en u hoeft dan ook aan niemand uitsluitsel hierover te geven. Een mogelijke reactie van uw kant zou kunnen zijn: ‘Waarom wil je dát nou weten??’ (in opperste verbazing). Een andere mogelijkheid is om iets mistigs te zeggen waarmee je alle kanten uit kunt, bijvoorbeeld: ‘Reken maar dat het een echte liefdesbaby is!’ (die kan immers zowel gepland als ongepland zijn). Of u zegt: ‘Het hangt ervan af hoe je het bekijkt’. Om nadere vragen (‘Ja, maar hoe zit het nou echt?’) te vermijden, verandert u na uw dooddoener onmiddellijk van onderwerp en u begint ergens anders over. Geef desnoods lik op stuk: ‘En hoe zit het eigenlijk met je eigen voortplantingsplannen?’

Artikelen in Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Louisa schrijft

  Ik had ook zulke vragen bij mijn 3de zwangerschap.
  Meteen lik op stuk geven; NEE dit kind is absoluut niet welkom!!!
  Ze krijgen een rood hoofd en vragen absoluut niet verder.
  Heel hard maar het gaat alleen jou en je partner aan of dit kind gepland is of niet. Succes!!!

 2. Charlie schrijft

  Ik zou zeggen: pardon? Dat is een rare vraag?!

  Het gaat mensen geen donder aan.Sommige HTML is toegestaan