Spring naar inhoud


Gescheiden kleinzoon

Beste Beatrijs,

Onze zoon is gescheiden en voor de tweede keer getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij een zoon van acht die bij zijn moeder woont. Om onze enige kleinzoon te kunnen zien staan we nog op redelijk vriendschappelijke voet met onze ex-schoondochter, al lopen we de deur zeker niet plat. Onze zoon en zijn nieuwe vrouw eisen dat wij elk contact met de ex verbreken. Kleinzoon kunnen we dan wel zien gedurende de twee weekends per maand dat het joch bij zijn vader is. Onze zoon zegt diverse redenen te hebben waarom hij het bloed van zijn ex wel kan drinken. Het feit dat wij de ex niet de rug toegekeerd hebben ervaart zoon als verraad. Hij is er zo boos over dat hij niets meer met ons te maken wil hebben. We houden van ons kleinkind, maar ook van onze zoon die ons niet meer wil zien.

Bedroefde oma

Beste Bedroefde oma,

Uw zoon heeft zich ingegraven en wil geen contact meer met u. Op dit moment kunt u de relatie met uw kleinzoon in stand houden, omdat u via zijn moeder toegang tot hem hebt. Het is begrijpelijk dat uw zoon het niet leuk vindt, als u bij zijn ex over de vloer komt en daar uitgebreid koffie gaat zitten drinken en praten. Vermijd die situatie en laat de grootouder-kleinkind-relatie zich zo veel mogelijk bij u thuis afspelen. Dus haal uw kleinzoon op voor een uitje (of laat zijn moeder het kind naar u brengen) zonder dat u haar ook ontvangt en allerlei gesprekken met haar gaat voeren.

U kunt aan de ex uitleggen dat u gegeven de omstandigheden tot uw spijt niet langer meer met haar kan omgaan. Probeer vervolgens nog een keer een gesprek met uw zoon te voeren (het beste is een tweegesprek zonder uw man en zonder de nieuwe vrouw erbij), waarin u hem op het hart drukt dat het u alleen om uw kleinzoon te doen en dat u behalve bij het ophalen en wegbrengen geen contact zult hebben met de ex. Als u dat zorgvuldig uitlegt en een beroep doet op zijn compassie, gaat uw zoon misschien overstag.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Huwelijk en scheiding.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Dicky schrijft

  Het kan zijn wat je zoon denkt en dat hij na zijn scheiding het moeilijk heeft met zijn ex, dat is zijn zaak. Hij hoeft jullie daar niet in te betrekken. Dat jullie nog op goede voet staan met zijn ex is jullie zaak en dat moet goed duidelijk zijn voor je zoon en zijn nieuwe partner. Dat hoeft geen verraad te zijn. Hij moet toch volwassen genoeg zijn om dat kunnen te begrijpen.

 2. Suzanne schrijft

  Ik weet niet of dat wel een kwestie van ‘volwassenheid’ is.
  Zoals mijn neefje van 19 zegt: ‘Als je getrouwd bent, hoor je bij de familie, en als je niet meer getrouwd bent, niet meer.

  Persoonlijk kon ik het niet waarderen dat mijn ex de deur platliep bij mij familie. Het kwartje viel pas toen ik, na een jaar of 3, dan maar zelf besloot om weg te blijven bij mijn eigen familie.

  Volgens mij zijn er niet zoveel gevallen waarin je met beide ex-partners op goede voet kunt blijven, vroeg of laat komt er toch met één partij een verwijdering.Sommige HTML is toegestaan