Spring naar inhoud


Logeerleeuw

Beste Beatrijs,

Gistermiddag verraste het kinderdagverblijf van onze dochter ons met de komst van een logeerleeuw. Onze dochter (3) was er helemaal verguld mee, maar ik was minder blij. De logeerleeuw – een knuffelbeest – wordt namelijk vergezeld door een plakboek, waarin de avonturen van de logeerpartij moeten worden opgeschreven. Het is dan kennelijk de bedoeling om te laten blijken hoe leuk en gezellig het er aan toe gaat in ons gezinnetje. De andere ouders (lees: moeders) hebben in ieder geval erg hun best gedaan. Ik ben eigenlijk helemaal niet gediend van dit soort toestanden, omdat ik me erdoor gechanteerd voel. Om er vanaf te zijn wilde ik een paar foto’s inplakken want dat vult lekker op, maar het zit me allemaal niet lekker. Wat moet ik er mee aan?

Leeuw over de vloer

Beste Leeuw over,

De logeerleeuw (of ander knuffelbeest) is een onderwijsmethode om jonge kinderen zich meer bewust te laten worden van de dagelijkse routines van hun leven. Het is leuk voor kinderen om samen met hun moeder of vader een dagoverzicht op te schrijven en te illustreren. Ze vinden het spannend om de lotgevallen van de leeuw bij andere kinderen te volgen. Meestal wordt deze methode bij de kleuters of in groep 3 of 4 toegepast. Voor de crèche is de methode iets te hoog gegrepen, omdat de kinderen nog zo jong zijn en zelf weinig aan het verslagje kunnen bijdragen. Wat dat betreft hebt u dus gelijk met uw bezwaren. Het werk komt vooral op u neer.

‘Gechanteerd’ vind ik weer een beetje zwaar woord. Het valt toe te juichen als de crèche ook eens wat probeert om ouders er meer bij te betrekken, en de kinderen vinden het natuurlijk fantastisch om een logeerleeuw thuis te hebben. Het is niet de bedoeling uzelf als een modelgezinnetje af te schilderen. Het gaat om de simpele routines van het dagelijks leven, voor zo ver uw kind daar mee te maken heeft. Neem het niet zo zwaar op: de ruzies met uw echtgenoot, de driftexplosies van uw kinderen, uw andere kopzorgen hoeft u allemaal niet te vermelden. Het is hooguit tien minuten werk om samen met uw kind de belevenissen van de dag op te schrijven. Uw kind maakt er vast graag een mooie tekening bij. Fotootje erbij van leeuw aan tafel (met slabbetje) en klaar bent u.

Artikelen in Kinderopvoeding, Scholen en verenigingen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan