Spring naar inhoud


Onenigheid over achtergrondmuziek

Beste Beatrijs,

Een vriend van mij neemt het slecht op dat ik mijn afkeur uitspreek over zijn muziekkeus, als ik bij hem op bezoek ben. Het gaat om jazz of militaire marsmuziek of een snel wisselende shuffle van diverse muziek. Jazz is nog tot daar aan toe. Maar het is me een gruwel om, al is het maar voor even, naar marsmuziek te moeten luisteren. Ook muziek in shuffle-vorm vind ik erg vervelend. Ik word er naar van, als het zo snel en willekeurig wisselt. Ik heb een tamelijk brede smaak, van Vivaldi tot ABBA en van Gregoriaans tot Stockhausen, dus het punt is niet dat ik niets leuk zou vinden. Maar zo’n chaotische shuffle gaat van de hak op de tak, terwijl ik liever even in een bepaalde sfeer vertoef.  Ik heb zelf de gewoonte gasten naar hun muziekvoorkeur te vragen. En als ze zeggen ‘maakt niet uit’, informeer ik meestal later of het oké is. Ik vind dit wel zo gastvrij. Mijn vriend vindt dat ik me een slechte gast betoon als ik eisen stel aan zijn muziek. Wat vindt u?

Wie bepaalt de muziek?

Beste Wie bepaalt de muziek,

Doorgaan met muziek draaien die een luisteraar tegenstaat is een etiquettaire doodzonde.

U hebt zeker gelijk dat een gastheer of -vrouw zich iets gelegen moet laten liggen aan de muziekvoorkeuren van een gast. Dat wil zeggen: hij hoeft niet te informeren naar verzoeknummers, hij kan gewoon iets opzetten, maar als de gast te kennen geeft dat hij de gekozen muziek vreselijk vindt, moet de gastheer dit onmiddellijk afzetten en vragen waar dan globaal de voorkeur ligt. Doorgaan met muziek draaien die een luisteraar tegenstaat is een etiquettaire doodzonde. In de Irak-oorlog werden Irakese krijgsgevangen door de Amerikanen gemarteld met dagenlang Sesamstraat-muziek op keihard volume. Een gastgever mag een gast geen muziek opdringen die hij niet wil horen. Dat is net zoiets als een bezoeker die om een biertje vraagt omdat hij geen liefhebber is van bisschopswijn, te dwingen om eerst de ongevraagd ingeschonken bisschopswijn op te drinken.

Dus ja, een gastheer/-vrouw doet er goed aan even bij de gasten te checken of ze geen bezwaar hebben tegen een specifiek muziekgenre. Veel mensen zijn bijvoorbeeld niet verschrikkelijk dol op marsmuziek, tenzij ze naar een optocht met fanfare kijken. Uw bezwaar tegen een muziekshuffle lijkt mij heel redelijk. Verschillende muzieksoorten en -stijlen kunnen om uiteenlopende redenen worden gewaardeerd, maar ze brengen een bepaalde sfeer met zich mee en van Beethoven naar disco naar gospel naar gamelan binnen een kwartier lijkt mij ook niet te harden. Hoe dit ook zij, ook al was u de enige op de wereld die niet van muziek uit de grabbelton houdt, dan nog hoort een gastheer daar rekening mee te houden. Het is zo makkelijk om voor een tijdje één artiest of één ensemble of één genre op te zetten.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. SherLizza schrijft

  Niks zo erg al achtergrondmuziek tijdens een bezoek. Aub niet. Het leidt te veel af bij een gesprek. Zelfde in restaurants (vaak ook te luid). Heel opdringerig en irritant.

 2. Maarten schrijft

  Ik voeg me graag bij SherLizza maar met enige nuance. Achtergrondmuziek hoort om te beginnen al zo’n laag volume te hebben dat het eigenlijk niet veel zou moeten uitmaken. Zelfs als alle aanwezigen een voorkeur delen voor een bepaalde muziek dan nog kun je er niet vanuit gaan dat dit ook geldt voor dat moment.

  Het hangt van het bezoek af. Als er serieus gepraat moet worden dan leidt muziek vooral af. Als het bezoek vooral bestaat uit genoeglijk samenzijn zonder dat er iets gezegd hoeft te worden de hele tijd dan is het wat anders.

 3. christine schrijft

  Eens met Maarten. Ik voeg hier bij dat ik me al sinds jaar en dag erger aan de radio bij mijn tandarts, die zowel bij de receptie als in elke spreekkamer altijd hard aan staat. (Op een door mij verafschuwde zender.) Ik begrijp dat ik er maar even ben, en dat net als bouwvakkers met hun harde muziek de tandarts, mondhygienisten en de andere medewerkers de hele dag een prettige werkomgeving willen hebben, maar het is bijzonder vervelend om als je weerloos in de stoel pijnlijk geboor en geslijp moet ondergaan, de DJs van Radio 5 of wat het dan ook is er doorheen te hebben tetteren. Ik zou eerlijk gezegd niet zo gauw een oplossing weten.

 4. Nettie schrijft

  Als ik Christine was, zou ik natuurlijk eerst vragen of de muziek uit kan. Bij weigering: “Hebt u liever dat ik een andere tandarts zoek?”Sommige HTML is toegestaan