Spring naar inhoud


Winkelpersoneel aanspreken

Beste Beatrijs,

Vroeger zei ik meteen wat ik wilde in een winkel, bijvoorbeeld: ‘Een pond sperziebonen’. Volgens mijn vriendin moet je zeggen: ‘Mag ik dit of dat’. Dus dat zeg ik tegenwoordig. Maar dat klinkt zo suf en onderdanig en ik krijg het gevoel dat dit ook uit de tijd is.

Als ik afreken bij de kassa zeg ik eerst ‘Hallo’. Maar zou het winkelpersoneel dat niet eigenlijk als eerste moeten zeggen? Slechts een gering aantal verkoper/sters beginnen zelf als eerste met ‘Hoi’, terwijl ik 38 ben, en ik hoef niet zonodig met u te worden aangesproken, ook al doet men dit wel.

Wat zeg ik in de winkel?

Beste Wat zeg ik,

Wie er het eerste een groet uitspreekt (het winkelpersoneel of de klant) doet er niet zo veel toe. Als het personeel een cursus klantvriendelijkheid heeft gehad, hebben ze daar geleerd om altijd de klant te begroeten en verder beleefd te zijn en ‘u’ te zeggen tegen mensen die geen duidelijke jongeren meer zijn. Hoe die groet precies luidt is niet zo belangrijk. ‘Goedemorgen/-middag of goededag’ is altijd prima. Met ‘Hallo’ is ook niets mis. ‘Hoi’ is meer iets voor tegen jongeren. Maar de klant kan ook best als eerste een groet uitspreken.

Soms zegt het winkelpersoneel iets als ‘Waarmee kan ik u helpen?’ Als dat niet wordt gezegd, en er een stilte valt na de groet, dan kunt u zeggen: ‘Een halfje bruin, graag’. Of: ‘Ik zoek een strijkijzer’ of: ‘Ik wil graag een pond kabeljauw / een strippenkaart / zes knotten van die wol daar’. Door toevoeging van het woordje ‘graag’ (net zoiets als alstublieft) klinkt u beleefd, maar niet onderdanig.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Winkels.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan