Spring naar inhoud


Zich opmaken in de trein

Beste Beatrijs,

Als treinforens zie ik regelmatig dat vrouwen zich ’s morgens uitgebreid zitten op te maken. Mij is in mijn jeugd (ik ben nu 49) bijgebracht dat dat niet hoort. Laatst zag ik nog tijdens een balletgala, waar de koningin nota bene aanwezig was, een dame tijdens de pauze heur lippen stiften in de foyer! Ook verbaas ik mij over vrouwen die op straat roken. Ben ik hopeloos ouderwets? Of leren jonge vrouwen dit soort fatsoensregels niet meer?

Waar is het decorum?

Beste Waar is het,

Het gaat te ver om hele beautycases uit te stallen en met gezichtsmaskers en föhns aan de slag te gaan. Maar wie kan er last van hebben als een vrouw hier en daar wat verf aanbrengt of haar lippenstift bijwerkt? Zolang er maar niet met parfum wordt gespoten in benauwde treincoupés. Veel vrouwen hebben een klein spiegeltje in hun damestasje en het is hun gepermitteerd om dit in het openbaar tevoorschijn te halen om een controlerende blik op hun uiterlijk te werpen (en intussen via het spiegeltje te kijken wie zich eigenlijk achter hen bevindt). Over roken op straat kan ik kort zijn: dat is aan beide seksen toegestaan om de eenvoudige reden dat het bijna nergens anders meer mag. Mensen die op straat roken houden rekening met andermans welzijn. Ze mogen hun collega’s geen rook in het gezicht blazen, ze willen dat hun huisgenoten niet aandoen, of ze willen hun kinderen niet het verkeerde voorbeeld geven, dus nemen ze hun kans waar in de buitenlucht, waar niemand er last van heeft, zeker niet in vergelijking met de uitlaatgassen van auto’s. Heel netjes en correct, vooral wanneer ze hun uitgetrapte peuken oprapen en in een afvalbak gooien.

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. B. Groot schrijft

    He Beatrijs, je bent waarschijnlijk zelf een roker en in elk geval geen astma-patient. Hoezo heeft buiten niemand last van de rook? Dit is een groot misverstand. Ik kan de stad Amsterdam niet eens meer in omdat zoveel mensen daar op straat roken. Kantoren en ziekenhuizen betreedt ik met ingehouden adem, terwijl ik het groepje rokers passeer. Om van asociale treinreizigers die overal op het perron roken maar niet te spreken. Ik blijf verkassen op zoek naar een plek die goed op de wind ligt.Sommige HTML is toegestaan