Spring naar inhoud


Tieners blijven hangen

Beste Beatrijs,

Ik heb van mijn ouders meegekregen dat je overdag op visite gaat tussen tien en twaalf uur of tussen twee en half vijf. ’s Avonds pas na half acht. Nu merk ik wel dat veel mensen tegenwoordig later eten dan twaalf uur of half zes. Mijn inmiddels 18-jarige zoon blijft bij zijn vrienden die ook nog thuis wonen gemakkelijk tot zes uur zitten. Ik probeer hem erop te wijzen dat dit onbeleefd is, zeker omdat die jongens vaak in de huiskamer zitten. Die mensen moeten toch het avondeten koken? Ik heb zelf ook liever dat zijn vrienden rond half zes vertrekken, alleen al om te vermijden dat, als ik roep dat het eten klaar is, die jongens er nog zitten. Ik vind het ook een beetje hengelen naar mee-eten.

Plakkende vrienden

Beste Plakkende vrienden,

Uw regels voor bezoektijden stammen uit de tijd dat mensen nog onaangekondigd bij elkaar kwamen binnenvallen. Die gewoonte is op z’n retour. Tegenwoordig bezoekt men elkaar vooral op afspraak. Jongeren gaan spontaner te werk en hebben vaak geen eindtijden in hun hoofd. Tieners en studenten blijven bij elkaar over de vloer hangen, totdat iemand iets anders moet gaan doen. De vrienden van uw zoon denken er helemaal niet bij na dat u aan het koken bent, of dat ze op korte termijn geacht worden bij het avondeten in hun eigen huis te zijn. Ze hengelen ook zeker niet naar een etentje. Ze hangen op een niet-planmatige manier bij elkaar rond, totdat iemand bedenkt dat er nog iets anders op de agenda staat. Als u uw zoon aan tafel roept, hoeft u zich niet verplicht te voelen om het groepje dat toevallig in de huiskamer zit uit te nodigen. U deelt gewoon mee dat het etenstijd is en u zegt tegen de vrienden van uw zoon: ‘Nou jongens, tot kijk maar weer’.

Artikelen in Tieners, Visite.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Judith schrijft

    Of, wat mijn vader en zijn vrouw doen, u vraagt wanneer u begint met koken of de vrienden mee-eten. Voor de tieners een handige herinnering dat er nog andere dingen op de agenda staan. Ze blijven lang niet altijd eten, maar mijn thuiswonende broers en zussen waarderen het zeer dat hun vrienden zo vanzelfsprekend welkom zijn.

  2. Sandra schrijft

    Het voordeel van de moderne manieren is dat je gewoon kunt zeggen ‘het is tijd om te gaan jongens, want wij gaan zo eten’.Sommige HTML is toegestaan