Spring naar inhoud


Vriend blijft te lang hangen

Beste Beatrijs,

Een goede kennis van ons heeft – sinds hij alleen kwam te staan – er een gewoonte van gemaakt om wekelijks een vaste avond op bezoek te komen. Niet voor een uurtje, hij blijft de hele avond zitten. Na ruim een jaar gaat dat ons nogal irriteren en met voorzichtige toespelingen hebben we geprobeerd hem dat duidelijk te maken, maar hij pakt dat niet op. Hoe kunnen wij hier een eind aan maken? Of moeten wij gastvrijheid laten prevaleren?

We willen geen stamgast!

Beste We willen geen stamgast,

Blijkbaar is deze vriend gescheiden of weduwnaar geworden en heeft hij behoefte om de eenzaamheid te ontvluchten. Het siert u als bevriend echtpaar om hem met regelmaat te ontvangen. Maar dat hoeft natuurlijk niet een hele avond te zijn. Juist als je iemand vaak ziet, hoeft het niet zo lang te duren allemaal. Voer een gesprek met hem en vertel hem hoe u de contacten in het vat wilt gieten. Wat wilt u precies? Dat hij een keer per week mee eet en na het eten weer naar huis gaat? Dat hij op een vaste avond na het eten langs komt voor koffie en na een uurtje weer vertrekt? Dat hij om tien uur ’s avonds een biertje komt drinken?

Maak een keus uit de mogelijkheden en zeg dat u nieuwe afspraken wil maken. Leg hem uit dat u geen tijd hebt voor wekelijkse bezoekjes die zich over de hele avond uitstrekken, omdat u dat een te groot beslag op uw vrije tijd vindt. Vertel hem dat u het prima vindt als hij bijvoorbeeld een keer per week op een vaste avond mee eet (niets bijzonders, gewoon een simpele maaltijd), maar dat u niet de hele avond aan bezoek wil besteden. Dat zal hij heus wel begrijpen – hij zal wel moeten.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan