Spring naar inhoud


Op straat condoleren

Beste Beatrijs,

Drie weken geleden is mijn moeder overleden. We hebben als familie gelegenheid gegeven om zowel persoonlijk als schriftelijk te condoleren. Mijn vrouw en ik worden nog steeds in winkels en op straat gecondoleerd met het verlies. Dit vinden wij niet prettig en we vinden ook dat dit niet hoort. Wat vindt u en hoe reageer je op zo’n moment?

In het voorbijgaan condoleren

Beste In het voorbijgaan condoleren,

Zo vreemd is het niet dat mensen die iemand tegenkomen die zijn (schoon)moeder heeft verloren, dit feit even memoreren met een blijk van medeleven. Misschien vindt u dit vervelend, omdat u vindt dat die mensen de moeite hadden moeten nemen om een condoléancekaartje te sturen en dat zij zich ervan afmaken door het condoleren te laten afhangen van een toevallige ontmoeting. Maar ja, als het om een verre kennis of oppervlakkig bekende buurtgenoot gaat, komen mensen er vaak niet toe om de pen ter hand te nemen. Dat deze kennissen u of uw vrouw bij een ontmoeting op straat alsnog condoleren laat zien dat zij zich bewust zijn van uw verlies. Hoe je het ook wendt of keert, het is (een poging tot) medeleven, wat in het algemeen door de meeste nabestaanden als sympathieker wordt ervaren dan wanneer een kennis doet alsof er niets gebeurd is en erover zwijgt.

Ik zou dus zeggen: stoor u er niet aan, het is goedbedoeld. Als u geen zin hebt om over de overledene te spreken, zegt u eenvoudig: ‘Dank je wel’ en u loopt door of u begint ergens anders over. Binnen de kortste keren zal trouwens geen enkele buurtgenoot uw (schoon)moeder meer memoreren, want het geheugen van mensen voor andermans sterfgevallen is kort.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Dood en begrafenis.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jdu Mee schrijft

    Vind dat je het nogal zakelijk benadert, kan er niets tegenin brengen, maar vind het niet erg empathisch.
    Het gaat er niet om dat je het mensen kwalijk neemt, als ze je op straat condoleren, maar het roept vaak emotie op en op straat in tranen uitbarsten is niet zo fijn. Zelf ben ik 6 weken geleden mijn man verloren en ik vind het heel vervelend als mensen dat doen. Juist op onverwachte momenten slaat het verdriet toe. Dan zie je ze schrikken. Misschien goed van ze bedoeld, maar niet fijngevoelig. Staan er blijkbaar niet bij stil hoe moeilijk de ander het heeft. Heb liever dat ze gewoon gedag zeggen, of even “sterkte” zeggen en doorlopen. Of eerst even aankijken hoe iemand reageert i.p.v. aan de verplichte etiquette te voldoen. Want dat speelt misschien wel een grotere rol dan het echte medeleven.Sommige HTML is toegestaan