Spring naar inhoud


Collega van harte condoleren

Beste Beatrijs,

Onlangs was de moeder van een collega van mij overleden. Toen deze collega na een moeilijke tijd weer op het werk verscheen, werd zij door de anderen gecondoleerd met het verlies. Velen gaven hierbij een hand, pakten beide handen vast of omhelsden haar even. Wat mij verbaasde was dat sommige collega’s haar ook drie zoenen gaven. Er wordt bij ons op het werk veel gezoend, bij verjaardagen en Nieuwjaar, maar wordt het een trend om dit ook te doen om iemand te condoleren? Het ’van harte gecondoleerd’ gaat mij dan wat te veel op het ’van harte gefeliciteerd’ lijken.

Feestelijk condoleren

Beste Feestelijk,

Nee, het condoleren van collega’s op het werk hoort niet met drie keer zoenen gepaard te gaan. Behalve als het om heel goede vrienden gaat. Maar die goede vrienden zijn misschien al op de begrafenis geweest of hebben hun collega-vriendin al eerder persoonlijk gesproken. Dus dan hoeft dat zoenen op het werk ook niet meer.

Het beste is als de collega’s al eerder gereageerd hebben, namelijk met het sturen van een condoleancekaartje in de dagen volgend op het overlijden. Dan hoeven er, wanneer de getroffene weer terug op het werk verschijnt, geen te late condoleancerituelen meer te worden afgewerkt. Vanzelfsprekend kunnen collega’s alsnog iets aardigs/ondersteunends zeggen, maar in de non-verbale sfeer volstaat op dat moment een simpele handdruk – tegelijk bedoeld als medeleven en als verwelkoming terug op het werk.

Artikelen in Collega's, Dood en begrafenis.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan