Spring naar inhoud


Bemiddelen in studentenhuis

Beste Beatrijs,

Ik woon in een studentenhuis met vijf andere studenten. Er is na mijn komst nogal wat doorstroom geweest, waardoor ik nu het langste hier woon. Qua woongenot valt er weinig te klagen in het huis, maar er ontstaan soms onderlinge irritaties over betrekkelijk kleine dingen. Het gezeur is erger dan de oorzaak zelf.

Nu wil het geval dat ik met iedereen in huis goed overweg kan. Omdat ik ook ‘huisoudste’ ben, komt de een bij mij over de ander klagen en andersom. Ik sus dat dan of los dat op. Ik voel me hier niet echt integer bij. Het voelt alsof ik over mijn huisgenoten roddel als er iemand komt klagen. Maar als ik ongezouten mijn mening over alle kwesties zou geven, verdwijnt misschien wel het broodnodige probleemoplossend vermogen in huis en komt er echt heibel. Ik heb al eens voorgesteld bij elkaar te gaan zitten om alle irritaties op tafel te gooien, maar twee huisgenoten willen daar niet aan. Hoe kan ik me het best opstellen?

Tussen de vuren in

Beste Tussen de vuren,

Als huisoudste kunt u met iedereen goed overweg en kunt u conflicten bezweren. Dat is prachtig! Blijkbaar beschikt u over het soort persoonlijkheid waardoor anderen vertrouwen in u stellen. Zelf zou u liever zien dat dingen in de groep werden besproken, omdat u zich niet integer voelt bij dit bemiddelingswerk (want dat is eigenlijk wat u doet).

Ik zou u/jullie sterk afraden om irritaties op een plenaire huisvergadering door te gaan nemen. Daar komt pas echte ruzie van. Hebt u nooit iets gelezen over de mislukking van communes in de jaren zeventig? Het bespreken van kleine irritaties leidt tot grootscheepse woede en eeuwige wrok! Doe het niet!

Voel u niet bezwaard over het feit dat u niet integer zou zijn. Dat bent u wel. U probeert een dreigend conflict af te wenden. U luistert naar de een, u luistert naar de ander, en u brieft geen emotionele explosies door, maar u houdt het zakelijk.

Zolang u niets doorvertelt waarvan u weet dat de ander het onaangenaam zou vinden als u het doorvertelt (en het is niet moeilijk te bedenken welke dingen strikt privé zijn en welke niet), bent u volmaakt integer bezig.

Wees blij met uw leiderschapskwaliteiten (want die hebt u zo te zien) en zet het goede werk voort. Niet alleen gaat het goed zoals het gaat, maar deze manier van conflicthantering is ook verreweg het efficiëntst – veel efficiënter dan het ‘We gaan met ons allen om de tafel zitten en eens lekker onze grieven spuien’-model.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan