Spring naar inhoud


Studentenlawaai

Beste Beatrijs,

Enige tijd terug ben ik (student, 20 jaar) verhuisd naar een studentenhuis. Ik ben niet vaak thuis: daadwerkelijk studeren doe ik elders. Ik ben actief lid van een studentenvereniging en eet vaak daar of met mijn jaarclub of dispuut bij iemand thuis volgens een roulatieschema. Voor zo ver ik thuis ben, kan ik het prima vinden met mijn huisgenoten.

Het contact met de buren is niet zo prettig. Ik ken ze niet en zie hen ook nooit op straat. Vanwege het roulatieschema krijg ik af en toe een man of twaalf over de vloer. Dit komt neer op eens in de zeven à acht weken op een doordeweekse avond van een uur of zeven tot ongeveer half 12. De buurman is flink aan het klagen geslagen: van briefjes door de brievenbus tot telefoontjes naar de huisbaas en gemeente. Zijn tienjarige dochter zou niet kunnen slapen. Dit vind ik vervelend. Ik wil niet dat mijn huisbaas mij ziet als een lastpost en zit sowieso niet te wachten op bonje met de buren.

Ik draai al geen muziek meer en dring er bij mijn vrienden op aan dat ze zacht moeten praten, maar ik vind de klachten van mijn buurman eigenlijk onzin. De frequentie van mijn bijeenkomsten is laag en we doen nooit aan nachtbraken. Ben ik een bron van overlast of moet de buurman niet zo zeuren en moet ik lekker mijn avondjes blijven houden?

Dispuutsavondjes

Beste Dispuutsavondjes,

Eens in de twee maanden een groep vrienden over de vloer moet kunnen, lijkt me, zeker als u beschaafde tijden (niet na half twaalf) in acht houdt. Mensen die naast een studentenhuis wonen hebben doorgaans wel met steviger geluidsoverlast te maken dan wat u beschrijft. Het gaat erg ver om je te storen aan het geroezemoes van een huiskamerbijeenkomst bij de buren.

Er lijkt niet veel mis te zijn met uw gedrag. Anderzijds wilt u natuurlijk geen onmin met de buurman. De beste manier om dit tegen te gaan is door elkaar te leren kennen. Bekende buren kunnen meer van elkaar verdragen dan onbekende buren. Ga naar hem toe, stel u voor met naam en toenaam, neem een bosje bloemen mee en ga zoete broodjes bakken. Zeg dat u het heel vervelend vindt dat hij last van u heeft en dat u uw best gaat doen om rekening te houden met zijn klachten. Noem drie punten: 1. U draait geen muziek meer als uw jaarclub over de vloer is. 2. U houdt zich aan de eindtijd van uiterlijk half twaalf. 3. U belooft van tevoren te laten weten dat er weer zo’n avondje aankomt door een briefje bij de buren in de bus te doen of een sms te sturen. Op zo’n manier weten ze wat ze kunnen verwachten en worden ze niet overvallen.

U houdt dus vast aan uw dispuutsavondjes (zoiets kan de buurman u niet verbieden), maar u komt hem tegelijk tegemoet door zijn klachten serieus te nemen en de bijeenkomsten van tevoren aan te kondigen. Ik vermoed dat hij daar wel mee kan leven en dat de kou dan uit de lucht is.

Artikelen in Buren, Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan