Spring naar inhoud


Langdurig logeren

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin moest haar huis uit en is op zoek naar woonruimte. Haar werk is bij ons in de buurt en mijn vriend en ik hebben haar aangeboden om ter overbrugging bij ons in te trekken met haar kat. We vragen geen geld, maar de afspraak is dat ze meehelpt met het huishouden en de boodschappen doen en dat ze in het weekend bij haar ouders zit, zodat wij ook tijd voor onszelf hebben. Het is haar nog niet gelukt om een huis te vinden en ze zit hier nu bijna drie maanden. Intussen koken we meestal voor haar op onze kosten, houdt ze de badkamer bezet en ligt er overal kattenhaar. Vanwege haar werk komt ze niet toe aan boodschappen doen of stofzuigen, waarvoor ze zich uitput in excuses. Mijn vriend heeft er genoeg van en gedraagt zich chagrijnig. We hebben eerder langblijvende logees gehad die ons bedankten met cadeaus, wijn en etentjes. Onze vriendin doet dit niet. Hoe kunnen we haar tot meer dankbaarheid en vrijgevigheid aansporen, zodat we er alle drie fijne herinneringen aan overhouden?

Logee blijft hangen

Beste Logee blijft hangen,

Aanmanen tot meer dankbaarheid is pijnlijk, vruchteloos en bezijden de hoofdzaak. Het belangrijkste is dat duidelijk wordt hoe lang deze logeerpartij nog gaat duren. Dat lijkt veel urgenter dan haar gebrek aan deelname in het huishouden en uw ergernis over de kat. Uw vriend zit te mokken en zelf voelt u zich ook niet prettig met een logee die volop bezig is de grenzen van uw gastvrijheid op te rekken. Er moet een gesprek met haar worden gevoerd over de termijn van haar verblijf. Vertel haar dat ze haast moet maken met een ander onderkomen vinden, omdat u en uw vriend uw privacy terug willen. Noem een datum. Maak geen woorden vuil aan de dankbaarheid die u mist, maar vertel haar dat haar aanwezigheid u geld kost aan boodschappen en dat u extra tijd kwijt bent aan schoonmaken en het huishouden. Vraag haar voor de resterende tijd een bijdrage aan het huishouden: 50 euro per week of zoiets. Zeg dat u haar geen huurkosten in rekening wil brengen, omdat zij de status van logee heeft, maar dat zij toch snel eigen woonruimte moet zoeken. Als u dit gesprek niet met haar voert, denkt zij dat alles oké is en zit zij er over een half jaar nog steeds. Dan zullen de verhoudingen die nu al dreigen te verzuren pas goed bedorven raken.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mary schrijft

    Een vriendin heeft mij ooit uit de brand geholpen toen ik tijdelijk onderdak nodig had. Om dit soort toestanden te voorkomen heb ik vanaf het begin bijgedragen aan haar hypotheek (een bijdrage van 300 Euro per maand), haalde ik al mijn eigen boodschappen boodschappen en ruimde ik netjes op en deed regelmatig een extra schoonmaak. Ik ben de persoon in kwestie erg dankbaar, maar ik had mij erg opgelaten gevoeld als ik niet mijn steentje zou hebben bijdragen. Zelfs van mijn allerbeste vrienden verwacht ik niet dat ze mij gratis onderdak bieden. Een paar dagen is logeerpartijtje, maar als je het over maanden hebt dan hoor je gewoon netjes mee te betalen. Dat scheelt een boel irritaties achteraf! De vriendin in kwestie is nog steeds mijn beste vriendin :-)Sommige HTML is toegestaan