Spring naar inhoud


Scheldwoorden met een prijskaartje

Beste Beatrijs,

Wij, twee zusjes van tien en acht jaar, hebben thuis een vloekpot, waar we elke keer een muntje in moeten doen, als we een scheldwoord zeggen. Wij zijn het niet met onze ouders eens dat het woord ‘kak’ een scheldwoord is. Wat vindt u?

Strafbare woorden

Beste Strafbare woorden,

Een vloekpot in huis is best een aardig middel om het taalgebruik van gezinsleden een beetje in toom te houden. Veel mensen vloeken en schelden op een gedachteloze manier. Bij alles wat tegenzit gebruiken ze krachttermen om hun misnoegen te uiten. Maar onder vrienden in je vrije tijd is het taalgebruik vrijer dan bijvoorbeeld thuis met andere generaties erbij of in de klas op school. Het geeft een onprettige sfeer in huis, als ouders voortdurend vuilbekken of hun kinderen uitschelden. Bovendien zullen de kinderen dit gedrag overnemen en hun ouders ook gaan uitschelden. Een verbod op schelden en vloeken in huis hoort voor zowel ouders als kinderen te gelden. Jullie vragen of ‘kak’ ook als scheldwoord geldt. Ik vrees van wel, omdat alle synoniemen van ontlasting (je kunt ze zelf wel verzinnen) vaak en enthousiast als scheldwoord worden ingezet. Behalve dan het woord ‘ontlasting’ zelf – dat bekt niet lekker als krachtterm.

Probeer anders eens de uitroep ‘excrement!’ als je eigenlijk ‘kak!’ wil zeggen.

In Nederland geldt het woord ‘shit’ als een heel soft krachttermpje, dat bijna iedereen gebruikt – van de vakkenvuller in de supermarkt die een pot appelmoes laat vallen tot de barones die haar sherryglas omstoot. Maar ‘shit’ is in Amerika een grof scheldwoord. Daar krijgen kinderen een standje of moeten ze strafregels schrijven als ze op school ‘shit’ zeggen en de leraar hoort het toevallig. Voor het bepalen of een woord een scheldwoord is of niet, kun je je afvragen of je het in de mond zou nemen, wanneer je met je oma praat. Waarschijnlijk valt het woord ‘kak’ dan af. Probeer anders eens de uitroep ‘excrement!’ als je eigenlijk ‘kak!’ wil zeggen. Het betekent hetzelfde, er zitten ook twee lekkere k’s in, maar het wordt nooit als scheldwoord gebruikt en zal dus geen boete geven thuis.

Artikelen in Kinderopvoeding, Taalgebruik.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan