Spring naar inhoud


Reageren op rouwkaart

Beste Beatrijs,

Onlangs overleed de moeder van onze buurman. Mijn man en ik kregen een rouwkaart in de bus. Zij was al geruime tijd kwakkelend en heeft uiteindelijk een mooie leeftijd van 86 bereikt. Met onze buren hebben wij een vriendelijke verstandhouding. We maken praatjes op de stoep, lenen kopjes suiker en verzorgen de plantjes als de een op vakantie gaat. Maar van vriendschap is geen sprake. Ik zit enigszins in mijn maag met deze annonce. Dien ik in de pen te klimmen en een kaartje te schrijven vol platitudes? Ik kende de overleden vrouw totaal niet. Moet ik bij de buurman aanbellen en mondeling mijn condoleances aanbieden? Lijkt me overdreven. Er kunnen weken voorbij gaan voor ik deze buurman weer zie. Moet ik dan maar wachten tot ik hem toevallig op straat tegenkom? Waarom sturen mensen annonces aan relatief onbekenden? Is men verplicht om erop te reageren? Of kan men de aankondiging voor kennisgeving aannemen?

Hoe te reageren?

Beste Hoe te,

Ja, een reactie op een overlijdensbericht wordt inderdaad wel vereist. Als u tenminste een persoonlijk geadresseerde rouwkaart in de brievenbus hebt gekregen (ik heb het niet over toevallig een rouwadvertentie in de krant lezen). Maar dat kan heel minimaal, hoor. Langsgaan en mondeling condoleren hoeft zeker niet. Het beste is een kaartje terugsturen en dan niet met een hele tekst vol platitudes, maar gewoon een paar regels. Iets in de trant van: ‘Gecondoleerd met het verlies van je moeder. We wensen jullie sterkte in de komende periode’. Het hoeft echt maar heel kort. Dat is beter dan te wachten tot u hem weer eens tegenkomt, want dat is afhankelijk van het toeval en kan lang duren.

Waarom sturen mensen annonces aan relatief onbekenden? In dit geval omdat de buurman eerder met u over haar gesproken heeft. Kennelijk wist u dat ze kwakkelde, en misschien wilde de buurman de pijnlijke situatie voorkomen dat u over een paar weken (als u elkaar weer eens trof op de stoep) zou vragen: ‘En, hoe is het met je moeder?’

Artikelen in Buren, Dood en begrafenis, Post.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan