Spring naar inhoud


Ex op rouwkaart?

Beste Beatrijs,

Mijn grootmoeder (92) ligt op sterven. Ze is dementerend en ik bezoek haar niet veel meer. Mijn ex-partner, van wie ik tien jaar geleden gescheiden ben, bezoekt haar daarentegen de laatste jaren nog steeds frequent. Mijn relatie met hem is niet goed. Dat ligt minder aan mij dan aan hem: hij negeert me straal als we elkaar tegenkomen. De familie waardeert zijn bezoeken aan oma zeer en heeft daarom eenzijdig besloten hem als nabestaande op te voeren op de rouwkaart te gunnen. Ik heb hier moeite mee, temeer omdat hij onder mij en mijn nieuwe echtgenoot komt te staan. De familie vindt dat ik me hier maar overheen moet zetten. Dat mijn ex op de uitvaart komt is voor mij geen punt. Dat hij daar het woord wil voeren accepteer ik ook. Ik waardeer het in hem dat hij al die jaren bij oma op bezoek is geweest. Maar hem als directe nabestaande opvoeren vind ik te ver gaan. Mag ik vragen (eisen) dat hij niet op de kaart genoemd wordt?

Ex op rouwkaart

Beste Ex op rouwkaart,

Volgens het protocol vermeldt een rouwkaart alleen de namen van partner (indien aanwezig), familieleden plus hun echtgenoten en kinderen. Dus geen vrienden, buren of andere intimi van de overledene. Het komt vaak voor dat niet-familieleden erg hun best hebben gedaan om de laatste weken (maanden, jaren) van de overledene zo aangenaam mogelijk te maken. Te denken valt hierbij aan betaald zorgpersoneel, een aardige buurvrouw, een goede vriend(in), een toegewijde vrijwilliger. Of een ex van een kleindochter, waarom niet? Toch is het niet de gewoonte dat deze niet-familieleden bij wijze van beloning voor hun diensten een vermelding op de rouwkaart krijgen. Die is strikt beperkt tot de familie zelf. U kunt dus zeker tegen uw familie zeggen dat uw ex formeel niet in het rijtje nabestaanden thuishoort, omdat zoiets verwarring wekt bij de ontvangers van de rouwkaart (hoort die man nou wel of niet bij de familie?).

Artikelen in Dood en begrafenis, Exen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan