Spring naar inhoud


Foute homo-grapjes

Beste Beatrijs,

Al lang voordat ik kinderen had, verbaasde ik me over de smalende opmerkingen en de flauwe grapjes die mensen maken over echte of vermeende homo’s. Altijd achter hun rug om natuurlijk. Een vriendin van mij kan het ook niet laten. Sinds mijn zoon uit de kast is stoor ik me daar helemaal aan. Ik vind het vervelend om steeds in de verdediging te schieten en voor schooljuf te spelen. Ik probeer denigrerende opmerkingen te negeren. Ik schaam me bijna voor degene die ze maakt. Toch denk ik dat niet ik maar de spreker zich zou moeten schamen. Ik wou dat ik eens een goede manier wist om hierop te reageren.

Moeder van een homo

Beste Moeder van een homo,

Met een goeie grap is niets mis, maar dat luistert nauw. Het is vervelend en genant als mensen kwaadaardige opmerkingen maken over minderheden. Vooral als het in de zogenaamd grappige sfeer gebeurt, is het lastig om erop te reageren. Door te zwijgen en spreker met een niet-begrijpende, blanco blik aan te staren laat u in ieder geval uw afkeuring blijken. Als u vindt dat de situatie vraagt om een sterkere reactie dan stilzwijgende veroordeling, moet u in het geweer treden. U zegt bijvoorbeeld: ‘Zullen we even ophouden over jouw angsten en jouw vooroordelen?’ Of koeltjes: ‘Ik zal maar net doen alsof ik het niet gehoord heb.’ Dat klinkt best scherp, maar dat mag ook wel als iemand in een mislukte poging tot geestigheid eigenlijk alleen maar ongemanierdheid aan de dag legt.

Artikelen in Taalgebruik.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan