Spring naar inhoud


Vrouwen reageren niet

Beste Beatrijs,

Enige maanden geleden ben ik (man, vijftiger) begonnen met daten via bekende, serieuze datingsites. Ik ga hierbij zorgvuldig te werk. Aan een dame wier profiel mijn interesse heeft gewekt stuur ik een kort mailtje – nooit een standaardbericht. Altijd probeer ik duidelijk te maken waarom de dame in kwestie er voor mij uitspringt. Nu begrijp ik heel goed dat mijn berichtjes niet altijd zullen aanslaan. Dat hoort bij internetdating. Wat ik wél erg vervelend vind is dat ongeveer de helft van de dames helemaal niet reageert. Sommige datingsites maken dat ‘even reageren’ heel gemakkelijk. Je drukt op de ‘geen interesseknop’ en er wordt een net afwijsberichtje verstuurd. Maar zelfs dat is voor velen kennelijk al te veel moeite.

Ik vind dit gedrag ronduit lomp en respectloos. Als je in de offline wereld door iemand op een beleefde wijze wordt aangesproken, doe je toch ook niet net alsof die ander lucht is? Ze vernederen mij door me te laten wachten op een antwoord dat nooit komt. Bovendien vertragen ze de boel. In wezen plegen de niet antwoordende dames obstructie in het proces van zoeken en daten. Bij mij kan iedere nette mailster rekenen op een reactie. Die reactie kan ook ‘nee’ zijn. Voor mij is dat een kwestie van fatsoen. Stel ik te hoge eisen?

Geen sjoege

Beste Geen sjoege,

Uw ergernis is terecht, tegelijk is er helemaal niets aan te doen. Uw manier van opereren bij internetdating is correct, rationeel en efficiënt, maar de praktijk leert nu eenmaal dat er allerlei types op die sites rondhangen die zich totaal niet bekommeren om het geestelijk welbevinden van hun mededaters en zelfs nog te beroerd zijn om de ‘geen interesseknop’ in te drukken. In de internetdatingwereld gaat het er vaak onbeleefd, onverschillig en harteloos aan toe.

Wie zich op het terrein van  internetdating begeeft treedt de poolcirkel binnen.

Hoe dat komt? Dat is nu precies het verschil tussen het echte leven, waarin fysieke nabijheid automatisch dwingt tot het in acht nemen van bepaalde egards, en het anonieme schuttersputje van internet, waar mensen zich onaangenaamheden kunnen permitteren, omdat er geen consequenties volgen. Wie zich op het terrein van  internetdating begeeft, zal zich van tevoren moeten harnassen alsof er een mijnenveld wordt betreden en zich moeten inpakken, alsof hij de poolcirkel binnen gaat. Hoe meer grofheid u verwacht, hoe minder mentale knauwen u zult oplopen.

Persoonlijk vind ik dat het altijd beter werkt om mensen in het gewone leven te ontmoeten. Ga bij een leesclub (als man hebt u de vrouwen voor het uitkiezen), ga roeien, korfballen of zingen in een koor, word actief in een politieke partij – zo leert u vrouwen terloops en op een veel rustiger manier kennen. Wilt u toch doorgaan met internetdaten, kan het overigens geen kwaad om in uw berichtjes niet alleen het profiel van de vrouw in kwestie te vleien (veel vrouwen zitten niet te wachten op projectie), maar ook nog een paar informatieve zinnen over uzelf erbij te schrijven. Een klein grapje verhoogt eveneens de attentiewaarde van uw mail. Hoe dan ook, het belangrijkste is dat u zich een onthechte houding aanmeet. Beschouw uw initiatiefberichtjes als een soort flessenpost op hoop van zegen. Wat u aan respons terugkrijgt overtreft dan tenminste uw verwachtingen.

Artikelen in Internet en e-mail, Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Janka schrijft

  Een hoop mensen die staan ingeschreven op een datingsite zijn helemaal niet actief en hebben al maanden hun berichten niet gechecked. Zie geen antwoord niet als onbeleefdheid: grote kans dat ze gewoon het berichtje nooit hebben gezien!

 2. BD schrijft

  Deze brief doet mij aan dit nieuwsbericht denken: http://www.speld.nl/2014/04/08/uitnodigingen-facebook-spelletjes-vaak-genegeerd/

 3. SV schrijft

  Janka’s reactie is een deel van de reden – wellicht is op de datingsite te zien hoe lang geleden iemand voor het laatst heeft ingelogd. Mensen die al meer dan een maand niet meer online zijn geweest, zullen waarschijnlijk nieuwe berichtjes niet meer beantwoorden.
  Vrouw zijnde kan ik ook zeggen dat héél veel mannen schrijven op vrouwenprofielen, meer dan dat ik zelf zou willen en kunnen beantwoorden. Veel van deze mannen nemen trouwens niet eens de moeite om echt iets persoonlijks te schrijven. Persoonlijk zou ik iemand van wie het duidelijk is dat hij mijn profiel heeft gelezen nog wel een berichtje toesturen, maar daar is iedereen anders in.

  Of misschien vinden sommige vrouwen het wel moeilijk om iemand af te wijzen, zeker omdat het schriftelijk moet en dat soms wat bot kan overkomen. Het is schriftelijk wat moeilijker om een afwijzing te verzachten met een grapje of om door middel van lichaamstaal duidelijk te maken dat je iemand niet interessant vindt.

  Tot zover mogelijke redenen. Over hoe het ermee omgaan sluit ik me aan bij Beatrijs.

 4. Y schrijft

  Ik ben zo’n vrouw die soms niet reageert op mailtjes van mannen op datingsites. Soms is dat niet netjes van mij en voel ik me er schuldig over, en soms verdient de schrijver gewoon geen antwoord. Vaak reageer ik ook wel, voor een afwijzing of kennismaking. Ik vind “daten” ook nog eens heel vervelend, het voelt ongeveer net zo leuk als afwassen. Mijn redenen om niet te reageren zijn:
  -te moe, te druk, kan me niet zetten tot dit vervelende klusje (mijn schuld)
  -te lang uitgesteld en nu kan het niet meer met goed fatsoen (mijn schuld)
  -onzekerheid of ik wel leuk genoeg ben, of ineens twijfel of ik wel een relatie wil eigenlijk (mijn schuld)
  -zijn bericht is een monoloog over zichzelf, ik kan er niet uithalen wat ik ermee moet (zijn schuld)
  -zijn bericht is een oninteressant algemeen standaardberichtje (zijn schuld)
  -in zijn bericht ontbreekt een uitnodiging om te reageren, er staat nergens een vraag; alleen mededelingen (zijn schuld)
  Dus het is ook wel een samenspel, soms ben ik nalatig en soms is een bericht gewoon niet een antwoord waard.Sommige HTML is toegestaan