Spring naar inhoud


Alleen eten met Kerstmis

Beste Beatrijs,

Ik ben een alleenstaande man van 57 jaar. Ik wil met Kerstmis in een restaurant gaan eten. Ik zocht er een uit dat heel goed staat aangeschreven en belde om een tafel te reserveren. Mij werd echter meegedeeld dat ze niet aan tafeltjes voor één persoon deden met Kerstmis. Ik heb toen elders (bij een minder restaurant) wél kunnen reserveren, maar ik vond het wel discriminerend dat ik als alleenstaande niet gewenst was. Hoe denkt u hierover?

Solo-kerstmaaltijd

Beste Solo-kerstmaaltijd,

Alleenstaanden hebben vanzelfsprekend evenveel recht als stellen of grotere gezelschappen om ergens te gaan eten. Net zoals ze in musea, theaters en bioscopen het recht hebben om één kaartje te kopen (en niet twee of meer). Dit vooropgesteld spelen er voor restaurants nog andere belangen mee, en wel financiële. Aan een tafel voor één persoon wordt de helft minder verdiend dan aan een tafel voor twee. Voor restaurants van gemiddelde prijsklasse maakt dat allemaal niet uit. Daar is de doorstroming per avond hoog of het restaurant zit toch niet vol, en dan is elke klant meegenomen, of die nu alleen zit of met z’n tweeën.

Maar in het dure segment, waar je lang van tevoren moet reserveren en waar elk tafeltje telt, ziet de eigenaar liever geen solo-tafels, want dat scheelt hem de helft van z’n omzet. U kunt wel denken: ‘Wat heb ik daar mee te maken, in die dure restaurants wordt al genoeg winst gemaakt’, maar restaurants zijn zelden grote winstmachines – ook en misschien wel juist de dure niet. Er valt dus zeker iets te zeggen voor het beleid van dit soort restaurants om op topavonden als Kerstmis voorrang te geven aan klanten die met z’n tweeën komen. Dat heeft niet zozeer te maken met discriminatie van alleenstaanden, alswel met een rationele bedrijfsvoering.

Afgezien daarvan hebben we het sociale aspect. Hoe je het ook wendt of keert, alleen eten met Kerstmis heeft iets treurigs. Dat mensen alleen aan tafeltjes zitten in restaurants is steeds gewoner. Die mensen zijn ergens voor zaken, ze hebben geen zin om te koken of ze willen gewoon een goede maaltijd zonder gezelschap. Van de eenzame eter kijkt allang niemand meer op en de eenzame eter hoeft zich ook allang niet meer te schamen dat hij alleen buiten de deur eet. Maar met Kerstmis ligt het anders. Dat is een dag waarop mensen voor gezelschap bij het eten zorgen, omdat het dan gaat om verbondenheid met je naasten en niet zozeer om het in je eentje savoureren van culinaire hoogstandjes.

Kent u echt niemand die zoals u alleenstaand is en wiens of wier gezelschap u net draaglijk genoeg vindt om samen een kerstmaaltijd mee door te komen? Als er maar één persoon in uw omgeving hiervoor in aanmerking komt, kunt u wél reserveren in dat sjieke restaurant, waar alleenstaanden niet welkom zijn. Op die manier hebben u en uw gast zowel het plezier van een exquis kerstdiner als van elkaars gezelschap. Zoiets heet in modern jargon een win-win-situatie.

Artikelen in Feestdagen, Horeca.

Gelabeld met , .


10 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Chayenne schrijft

    Nogal een betuttelend advies. De inzender zou eetgezelschap moeten zoeken, ondermeer omdat alleen eten met Kerst volgens Beatrijs wat sneu en niet passend is. Mag deze mijnheer van 57 dat misschien zelf bepalen? Als hij het uitstekend vindt om zonder gezelschap een kerstmaal te nuttigen, wie is een ander dan om daar bezwaar tegen te hebben? Bovendien: eten met iemand die je amper kent of aan wiens gezelschap je geen/ weinig behoefte hebt omdat anderen vinden dat het zo hoort, dat is pas treurig.

  2. Suzanne schrijft

    Waarom is alleen eten met Kerstmis sneu en op andere dagen niet? Het is maar net wat je je laat aanpraten. Voor veel mensen betekent de kerstgekte een hoop stress en verplichtingen en evenveel mensen zijn blij als het er weer op zit.

  3. Greet schrijft

    Mevrouw Beatrijs, wat een zielige reactie uwerzijds. U praat iemand wat aan en u veroordeelt iemand zonder achtergronden te kennen. Dit valt mij erg tegen.

  4. fleur schrijft

    Mevrouw Beatrijs, wat een bizar advies geeft u hier. Waarschijnlijk plaatst u mijn post niet, omdat het volgens u niets zal toevoegen. Zelfde geldt voor uw advies, eerlijk gezegd.
    Het is duidelijk dat vooral ú er een probleem mee heeft om iemand alleen te zien eten of, god verhoede het, dat u zélf alleen moet eten.
    Met hetzelfde vooroordeel behept, wil ik bijna schrijven: wacht maar tot ú geen andere mogelijkheid (meer) ziet. Maar wat een onzin zou dat zijn, zeker uit mijn toetsenbord! Sommige mensen, ja, waaronder ondergetekende, vinden het héérlijk om alleen te eten. Niks zieligs aan.
    Soms verkies ik mezelf echt boven George Clooney.

    Nu u weer.

  5. Paul schrijft

    De reacties lijken te worden ingegeven door emoties van mensen met een wat kwetsbaar ego, wat blijkt uit de al te persoonlijke reacties. Dat heet spiegelen. Zou leuk zijn als de reacties beter onderbouwd zouden worden.

  6. Els schrijft

    Of mensen het wel of niet prettig vinden om met kerst alleen te eten, is aan hen. Ik vind het kort door de bocht om alleen eten bij voorbaat ‘zielig’ te vinden.
    Ik snap wél dat (goede) restaurants uit zakelijk oogpunt geen tafels voor één bedienen. Zaken zijn zaken en ook hier moet geld verdiend worden.

    Een tussenoplossing is evt lekker thuis blijven en door de traiteur allerlei luxe hapjes thuis laten bezorgen?

  7. Remco schrijft

    Je kunt zo hard roepen als je wilt dat je het niet zielig vindt om met kerst alleen in een restaurant te zitten, maar voor anderen komt het zo over. Ik snap dat als je zelf in die situatie zit je jezelf wijs maakt dat er niets mis mee is, maar iedereen die een gezellige kerst met vrienden en familie heeft moet er toch niet aan denken in die situatie te komen lijkt me.

    Ik denk alleen dat het in dit geval niet zoveel uitmaakt. Het gaat gewoon om de omzet per tafel en een eenvoudige, praktische oplossing is dus in dit geval om iemand erbij te zoeken zodat je overal terecht kan.

  8. kristel van heemert schrijft

    misschien een leuk idee voor volgend jaar: restaurants die mensen aan elkaar koppelen. Zo wordt een oude man bij een jong gezin geplaatst…kijk dan heb je pas echte gesprekken! Of maak lange tafels waar iedereen kan aanschuiven, is dat niet de echte kerstgedachte?

  9. Heni schrijft

    Hetzelfde gebeurt bij reserveringen in hotels, daar moet je als alleenstaande dubbel betalen voor een overnachting.
    Het idee van zowel Beatrijs als Kristel van Heemert en ook de gedachtengang van Remco is nu net wat NIET iedereen wil, waarom wordt dit toch niet begrepen? en waarom moeten de reacties ‘zonder onderbouwing en vanuit een wat kwetsbaar ego’ aangemerkt worden? het is juist andersom: het gaat hier om sterkere persoonlijkheden die niet hoeven te steunen op anderen.
    De mogelijkheden zijn 8 jaar later nog geen sikkepit verbeterd voor alleenstaanden, dat is nog het meest trieste.
    Nou ja, deze reactie zal wel niet geplaatst worden, toch een fijne kerst.

  10. Mitchell schrijft

    Ik ben ook een man van 57, en ik eet al jarenlang op beide kerstdagen in mijn eentje in een restaurant. Altijd een restaurant met een bib gourmand, of een ster, of zelfs drie sterren. En nog nooit heeft iemand van zo een restaurant gezegd dat ik niet welkom ben omdat ik alleen ben. Daarom vermoed ik dat de meneer in dit verhaal toch niet zo’n heel goed restaurant heeft uitgekozen.

    Overigens ben ik altijd verdrietig hierover, dat het steeds maar niet lukt om het met bekenden te vieren.



Sommige HTML is toegestaan