Spring naar inhoud


Wachten op het eten

Beste Beatrijs,

Laatst waren mijn vrouw en ik in een restaurant waar we een voorgerecht, een hoofdgerecht en een flesje wijn bestelden. De wijn kwam meteen, het voorgerecht op tijd, maar drie kwartier na het voorgerecht en een inmiddels lege fles wijn, liet het hoofdgerecht nog steeds op zich wachten. We vroegen de serveerster hoe het ermee stond. Zij ging te rade in de keuken en kwam terug met de mededeling dat het eten binnen tien minuten op tafel zou staan. We hebben zitten klokken en toen de limiet verstreken was, hadden we nog steeds niets gekregen. Na alles bij elkaar een uur wachten hebben we voor het voorgerecht en de wijn betaald en zijn vertrokken, hongerig en met een slecht gevoel. Mijn vraag is nu: wat is een redelijke tijd die een restaurant mag nemen totdat het eten wordt geserveerd? En is het geoorloofd als bezoekers op een gegeven moment opstaan en weggaan?

Op een houtje bijten

Beste Op een houtje,

Een uur wachten tussen twee gangen is te lang. Vaak zijn restaurants vlot met het serveren van het voorgerecht en de wijn, maar vervolgens stokt de machinerie en laat men de klanten geduld oefenen. Dit in de hoop dat intussen de wijn opraakt en dat er een nieuwe fles wordt besteld. Op de drank wordt immers de meeste winst gemaakt.

Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken. Zoals u ook gedaan hebt. Nooit meer terugkomen in dat restaurant.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henri van Wermeskerken schrijft

  Geachte mevrouw Ritsema,

  vind het erg aanmatigend om te hier te suggereren dat restaurants opzettelijk lang zouden wachten met het serveren van het hoofdgerecht om de wijnconsumptie te stimuleren en niet passend voor iemand die zich bezig houdt met etiquette om een dergelijk ongenuanceerd oordeel te geven.

  Heb zelf in veel in de betere restaurants gewerkt, waar het eten vaak een avondvullend gebeuren is en meerdere gangen (tot wel 7 of meer) genuttigd worden door de gasten en het zeer op prijs gesteld wordt als het tempo hier op wordt aangepast.

  Hopende U met mijn, recht uit het hart, reaktie niet geoffendeerd te hebben,

  groet ik U,

  Henri van WermeskerkenSommige HTML is toegestaan