Spring naar inhoud


Wc-bezoek tijdens eten

Beste Beatrijs,

Afgelopen weekeinde had ik met een goede vriend een heerlijk vijfgangendiner  in een restaurant. Tussen de gerechten was geruime tijd, minstens een kwartier, we waren zeker twee en een half uur aan het tafelen. Na het tussengerecht zei ik hem dat ik even naar de wc wilde. Hij vroeg me, half schertsend maar met onmiskenbaar dédain, of ik thuis niet geleerd had dat dat nogal ongepast is tijdens een diner. Nu, ik heb dat thuis inderdaad niet geleerd, maar weet inmiddels wel dat dit niet hoort. Ik had de daaropvolgende gangen dan ook wel uit kunnen zitten, met enige druk op de blaas weliswaar, maar toch zonder brokken. Had ik dat ongemak voor lief moeten nemen, of mag je tegenwoordig best even twee minuten weg tussen de gangen door?

De natuur roept

Beste De natuur roept,

De formele regel luidt inderdaad dat het niet gepast is om tijdens een diner naar de wc te gaan. Mensen die zien aankomen dat ze twee tot drie uur aan tafel zullen zitten, nemen voorzorgsmaatregelen door kort voor aanvang van het diner naar de wc te gaan. Dat doet men bij voetbalwedstrijden, concerten of bioscoopbezoek ook.

Tot zo ver de theorie. Nu de praktijk. Het kan natuurlijk voorkomen dat dinergasten er niet aan hebben gedacht om van tevoren naar de wc te gaan of dat ze er wel aan gedacht hebben, maar sowieso last hebben van een zwakke blaas of zwanger zijn, zodat ze tijdens het eten aandrang krijgen. Het is nooit de bedoeling van een etentje dat aanwezigen verkrampt aan tafel zitten met maar één gedachte: wanneer is deze beproeving eindelijk voorbij, zodat ik naar de wc kan. Ook willen we ongelukjes voorkomen. Dus wie naar de wc moet, die gaat naar de wc (liefst tussen twee gangen door) en heel belangrijk: doet dat discreet. Hij/zij gaat niet aankondigen dat hij/zij naar de wc gaat, maar zegt iets als: ‘Wil je me even excuseren?’ of: ‘Ben zo terug.’ Disgenoten gaan niet informeren wat de persoon gaat doen (dat is immers wel duidelijk) en gaan hem ook zeker niet corrigeren door hem de regel voor te houden dat hij onder het eten niet mag gaan doen wat hij van plan is. Dat corrigeren is veel onbeleefder dan even naar achteren vertrekken.

Kort samengevat luidt de etiquette: geen wc-bezoek onder het eten en als dit toch gebeurt dan was het blijkbaar noodzakelijk en wordt er geen aandacht aan besteed.

Artikelen in Horeca, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Renzo schrijft

    wat een hork! Die man die ging zitten corrigeren. Dat was mijn eerste gedachte. Nu ook de tweede. pff, zielig om je zo op te stellen. Volgens mij is de allergrootste overtreding van etiquetteregels anderen openlijk te gaan zitten corrigeren. Wat denk jij beatrijs? het is hoe dan ook grof.

  2. Inge schrijft

    Ik vind dat je tussen de gangen door wel even naar het toilet kan hoor.Sommige HTML is toegestaan