Spring naar inhoud


Meegebracht eten in horeca

Beste Beatrijs,

Laatst schreef u dat in een restaurant een drankje niet verplicht is en dat men bij het eten gratis water zou moeten serveren (Op een droogje, 1-5-2004). Ik ben het daar helemaal mee eens. Maar hoe zit het in het café met voedsel? Mijn vriend en ik maken regelmatig in het weekend een fietstochtje. Onderweg stoppen wij, het liefst in een plattelandskroeg, om wat te drinken. Omdat ik doorgaans eigen boterhammen meeneem, wil ik die binnen of op het terras bij de koffie verorberen. Mijn vriend is daar faliekant op tegen en vindt het beschamend dat ik dat doe. Volgens hem dien je etenswaar ter plaatse te bestellen. Uiteraard heb ik het niet over eetcafés. Wat vindt u hiervan?

Selfsupporting in het café

Beste Selfsupporting,

‘Het nuttigen van meegebrachte etenswaren is niet toegestaan’. In sommige cafés hangt deze aanmaning nog aan de muur, maar de regel geldt ook als hij niet met zoveel woorden is uitgespeld voor de klandizie. Een baby mag een meegenomen flesje drinken of de borst. Dat is het wel zo’n beetje. Voor de rest moet de klant zich tot het aanbod bepalen. Een café is geen picknickplaats, waar u meegebrachte kippepoten consumeert en ook meteen maar uw eigen veldflesje wijn opdrinkt. (Veel goedkoper toch dan een glas bestellen?) Een café serveert consumpties. In het algemeen drankjes, maar er zijn ook bijna altijd tosties te krijgen, soep, stukken appeltaart of porties kaas en leverworst. Als u alleen koffie bestelt, kunt u niet daarnaast de eigen meegebrachte boterhammetjes gaan zitten oppeuzelen. Daar boort u de uitbater een tostie mee door de neus. Uw van huis meegenomen lunchpakketje moet voor of na het betreden van de uitspanning naar binnen worden gewerkt.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Loek Custers, persvoorlichter Toerclub Le Champion schrijft

    Naar aanleiding van uw artikel over moderne goede manieren betreffende selfsupporting in cafés het volgende. In Nederland zijn een groot aantal cafés, die toerfietsers, die als zodanig herkenbaar zijn (wielerkleding, sportfiets) toestaan, hun eigen boterham bij een door het café verstrekt kop koffie op te eten. Niet aan de kleding herkenbare toerfietsers zal het opeten van eigen proviand na een verzoekje aan de waard doorgaans toegestaan worden. Fietsers aangesloten bij de Nederlandse ToerFiets Unie worden door de caféhouders vaak ook nog gratis voorzien van een bedrijfsstempel in hun toerboekje.
    Het bovenstaande is niet officieel, dus nooit ergens opgeschreven, maar iedere cafébaas kent de gewoontes van toerfietsers, en ziet ze graag nog een terug voor enkel een drankje.Sommige HTML is toegestaan