Spring naar inhoud


Drankjes in restaurant verplicht?

Beste Beatrijs,

Tijdens een discussie kwamen wij op het thema of je nu wel of niet een drankje moet bestellen in een restaurant. Volgens mij doe je dit alleen als je inderdaad iets wil drinken. Soms wil ik helemaal niets drinken bij het eten. Volgens mijn discussiepartner schrijft de etiquette voor dat ‘het erbij hoort’ om iets te drinken te nemen bij het eten, zeker als de tafelgenoot dit ook doet. Wie heeft hier gelijk?

Op een droogje

Beste Op een droogje,

Niemand is in een restaurant verplicht om iets te bestellen, waar hij/zij geen zin in heeft. Ja, als je alleen komt, dan moet je iets bestellen. Je kunt niet zomaar een tafel in beslag nemen en zonder consumptie een mooi boek gaan zitten lezen.

Als u gaat eten in een restaurant en geen zin in drankjes hebt (of geen geld ervoor), dan hoeft dat dus niet. Sterker nog, het restaurant zou uit eigen beweging elke klant moeten voorzien van een glas gratis kraanwater met ijsklontjes. Dat is de gewoonte in Amerika en dat is een perfecte aanpak. In het algemeen willen klanten alcohol, koffie, thee, of wat voor (fris)drankje dan ook. Nu, die gaan dat heus wel bestellen. De meest irritant krenterige horecagewoonte hier in Nederland is om geen glas water te geven aan mensen die daar om vragen, zelfs niet aan hen die vele flessen wijn bestellen. In plaats daarvan wordt er een flesje niet van kraanwater onderscheidbaar mineraalwater geserveerd en voor twee en een halve euro in rekening gebracht.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca.


11 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Suzanne schrijft

    Helemaal mee eens wat betreft de krenterige weigering water te schenken. Thuis hebben wij tijdens de warme maaltijd ook water op tafel staan, persoonlijk vind ik een drankje niet lekker bij het eten. In een restaurant bestel ik dus maar een peperduur flesje Spa blauw (ongeopend graag).
    In Frankrijk is het heel normaal om water te drinken in een restaurant. Of het nu een duur of goedkoop restaurant is, een karaf gratis kraanwater wordt altijd zonder morren gebracht.

  2. Yvonne schrijft

    Een kleine aanvulling: in Frankrijk is het bij wet verplicht om gratis water bij de maaltijd te serveren.

  3. Emma schrijft

    ik dacht dat het in nederland verplicht was om als iemand een drankje bestelde er tevens een glas water bij te geven als iemand hierom vroeg…

  4. wendy schrijft

    ik ben er niet mee eens om gratis water te schenken . Je gaat gezelig uiteten flesje wijn flesje water. Het personeel moet ook betaald worden . En denk maar niet dat het in frankrijk gratis is hoor ,het is al berekend in het eten

  5. Jeroen schrijft

    De krenten zijn juist die gasten, die om kraanwater vragen, niet de hardwerkende horeca eigenaar! Ik heb een hotel & restaurant in Duitsland en hier bestelt niemand kraanwater, alleen de nederlanders want dat is lekker goedkoop!
    Je hoeft inderdaad niets te bestellen als je niet wilt, maar 99% van diegene die niks drinken, doen dat uit kosten overweging. Blijf dan lekker thuis, is nog goedkoper.

  6. Marc schrijft

    Ik spreek veel horecaondernemers. Over het algemeen zijn deze best welwillend in het schenken van kraanwater. Het probleem is echter dat er veel mensen zijn die de hele avond kraanwater gaan zitten drinken. Niet omdat ze dat thuis ook doen maar wel omdat het gratis is. Veel restaurants moeten nog steeds hun winst uit de drankomzet halen.
    Ik ken een voorbeeld van een Chinees die een (onbeperkt) buffet had voor 12 Euro p.p. Hij is ermee gestopt. “Gasten” die niets te drinken namen en de helft van hun ruim opgeschepte borden lieten staan “omdat ze er toch voor betaald hadden.”

  7. Ton schrijft

    Ik zou er helemaal geen problemen mee hebben als er winst zou worden gemaakt op kraanwater, bv. een karaf voor 1 euro. Restaurants moeten inderdaad ook verdienen. Kraanwater is veel beter voor het milieu en bovendien smaakt het vaak hetzelfde als gebotteld water.

  8. Els schrijft

    Ik ben het met Ton eens dat een vergoeding voor een karaf water met ijsblokjes op zijn plaats is, en dan is een euro een mooie prijs. Er zijn altijd mensen die wel gewoon een cola of bier of wijn bestellen. Mensen gaan uit eten voor het lekkere eten en voor de gezelligheid en zullen toch niet doelbewust allemaal kraanwater gaan drinken.

  9. janna schrijft

    Mag ik hier even op inhaken?
    Ik ben hart – long patiënt die vaak uit eten gaat in diverse restaurants.
    Doe mij tegoed aan minimaal een 3 gangen menu en zeker 6 glazen ijsthee mijn tafel gezelschap idem.
    Als ik tussendoor een glaasje water vraag om mijn medicijnen in te nemen.
    Dan staat dat glaasje water gewoon op de rekening onder Spa blauw.
    Hoezo gierig??

  10. Lily schrijft

    Terwijl het heel normaal is om naast een kwaliteitskoffie een glas kraanwater te serveren, ken ik een koffietent waar zelfs op de kaart staat dat ze geen kraanwater serveren. Erg ongastvrij.

    Maar goed. Ik begrijp beide kanten van zo’n verhaal. In de horeca geldt het adagium: ze eten je arm, ze drinken je rijk, oftewel de winst komt uit de dranken, en bij de meeste gerechten wordt nauwelijks iets verdiend. Ik begrijp dit maar vind het erg ongastvrij als een restaurant niettemin weigert om kraanwater te serveren, of je meteen een veel te duur fleswater aansmeert. Het kost ze toch bijna niets! Een glaasje water voor medicijnen hoort al helemaal niet op de rekening thuis! Het is niet meer van deze tijd, de discussie rondom kraanwater. Als de enige reden om dit te weigeren je verdienmodel is, dan mankeert er iets aan je verdienmodel. En ja, er zijn ook krenterige gasten die alle freebies uitbuiten, geen fooi geven en vervolgens met een diepe graai in de pepermuntjesschaal vertrekken. Daar kun je als horeca-ondernemer alleen maar medelijden mee hebben.

    Zelf houd ik ook niet van wijn of fris bij het eten, maar drink liever water. Kraanwater is in NL lekker, duurzaam en gezond. Als het restaurant dit gratis en zonder gemok serveert, dan zorg ik altijd dat ik goede fooi geef en ook geld besteed aan een kop koffie/thee achteraf. Echter als ze geld vragen voor het water dan bestel ik zeker geen ander drankje meer, en geef ook minder fooi. Het komt van twee kanten.

  11. Henry Kloostra schrijft

    Ik verfoei kudde-gedrag, en heb naast het restaurant-drankje altijd een eigen flesje kraanwater bij me.
    Dat zet ik op tafel, en daar drink ik, gewoon zichtbaar uit, als mijn restaurant-drankje op is… Nog nooit commentaar op gehad.



Sommige HTML is toegestaan