Spring naar inhoud


Alcoholistische oma

Beste Beatrijs,

Mijn moeder drinkt al jaren veel te veel. Zo nu en dan probeer ik hier met haar over te praten, maar dat helpt helemaal niets. Ze zegt altijd dat ze haar leven zal beteren en dat het bovendien reuze meevalt. Ik vind het heel verdrietig, maar ik besef maar al te goed dat ik er niets aan kan doen, zolang mijn moeder zelf niet wil. Laatst heb ik haar echter ook geschreven dat ik niet wil dat mijn zoontje (net een jaar oud) nog langer bij haar in de auto zit, of dat ze ons komt ophalen van de trein. Ik wil alleen nog meerijden, als mijn vader rijdt. Ze zegt wel dat ze niet rijdt als ze gedronken heeft, maar ik kan haar niet meer vertrouwen. Ik weet niet hoeveel ze de avond ervoor gedronken heeft – soms vraag ik me af of er ooit een moment is dat de alcohol is ‘uitgewerkt’. Ik heb weer een kaartje met geruststellende woorden teruggekregen, maar ik ben heel bang dat ze niet beseft dat ik het méén. Ik wil niet dat mijn moeder denkt dat ik het zeg om haar te straffen – ik maak me eenvoudigweg echt zorgen.

Oma drinkt

Beste Oma drinkt,

U hebt gelijk dat uw moeder haar drinkgedrag niet zal veranderen, voordat ze ervan doordrongen is dat ze een probleem heeft. Alles wat anderen daar op aan te merken hebben of wat ze adviseren zal ze naast zich neerleggen, totdat ze er zelf van overtuigd is dat het zo niet langer door kan gaan. Uw moeder zegt dat ze nooit rijdt als ze gedronken heeft. Daarmee zal ze bedoelen: ’s avonds, terugkomend van een feestje of een etentje. Of misschien overdag na een met alcohol overgoten lunch. Maar uw zorg geldt de eventuele aanwezigheid van uw zoontje of uzelf in haar auto, overdag, terwijl ze de avond tevoren heeft gedronken.

Tja, het hangt er van af hoeveel uw moeder drinkt. ‘Normaal’ teveel drinken zou, denk ik, inhouden: elke avond een fles wijn, ofwel zes à zeven alcoholische consumpties. Nu, die zijn na een gewone nachtrust en een ontbijt wel uit het lichaam verdwenen. Maar misschien drinkt uw moeder ‘abnormaal’ teveel, in de orde van grootte van twee flessen wijn per avond of een halve fles rum. Na zo’n avond zijn de daaropvolgende ochtenden en middagen ook tamelijk beneveld.

Vraag eens aan uw vader hoeveel uw moeder nu eigenlijk drinkt gemiddeld op een avond (of misschien ook wel overdag? altijd een gevaarlijk teken) en tel daar de helft bij op. Alcoholisten zijn vrij bedreven in het achteroverslaan van consumpties, terwijl niemand kijkt. Als de schatting van uw vader, gecombineerd met uw optelling, een gevaar voor bezigheden overdag (vooral autorijden) oplevert, dan moet u vasthouden aan uw voornemen dat u haar niet langer wil als chauffeur voor uw zoontje of voor uzelf. Zeg dat dit geen strafmaatregel is, maar dat u alleen de veiligheid van iedereen, inclusief die van haar, wil verzekeren. Als ze naar beste inschatting niet boven die ene fles wijn per avond komt, dan is er overdag geen sprake van dronkenschap en kan ze dus ook autorijden.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Ouders en volwassen kinderen, Verslavingen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ook alco moeder schrijft

  Neem een trein-taxi. Mocht oma in de verdediging gaan (en misschien is ze inderdaad “‘sober” de volgende ochtend), dan is dat aan te tonen door commerciele blaaspijpjes die makkelijk te verkrijgen zijn. Betuttelen helpt inderdaad niet. Als u zich zorgen maakt over het drank-gedrag van uw moeder zou u bij AA of arts de “40 vragen” brochure kunnen aanvragen, en die uw moeder doen toekomen, gewoon in huis laten ligen, geen verplichtingen.
  Overigens erg naief van Beatijs om te veronderstellen,dat er een vader aanwezig zou zijn bij een alcoholistische moeder.

 2. Ton schrijft

  @ ook alco moeder: Nee, niet naïef van Beatrjs dat er een vader aanwezig zou zijn, het staat in de tekst: “Ik wil alleen nog meerijden, als mijn vader rijdt.”

 3. Johannes schrijft

  Mijn moeder drinkt ook te veel, en liegt daarover. Soms heb ik haar met dubbele tong aan de lijn, maar ze heeft dan zogenaamd niets gedronken. Na aandringen: “Ja, alleen twee wijntjes bij het eten”, maar dat telt volgens haar niet. Dat zijn dan twee wijntjes die ze keer op keer bijschenkt. Iemand die z’n eigen drankgebruik onder tafel schuift denkt vaak ook dat-ie nog kan rijden, het valt immers wel mee. Ik zou voet bij stuk houden en uw moeder niet meer laten rijden. Misschien dringt (drinkt) bij haar zo het besef door, dat ze geen vertrouwen wekt met haar gedrag.

 4. Anne schrijft

  Wij hebben ook een (schoon)moeder die te veel drinkt en dan toch rijdt. Dat heeft zelfs al tot ongelukken geleid. Maar ze doet het nog steeds. Na een akelige ruzie om een autorit na 4 glazen whiskey, hebben we besloten nooit meer bij haar in de auto te stappen. Overdag niet en ’s avonds niet. Dat hebben we overigens niet expliciet medegedeeld, we zorgen gewoon nooit meer in die situatie te komen dat we van haar vervoer afhankelijk zijn. Treintaxi’s zijn een goed idee. OV fiets kan ook.

 5. Mo Rulez schrijft

  Alcoholisme is een ziekte. Wie eraan lijdt, zal het vroeg of laat moeten aanvaarden, al onderschatten de meeste drinkers het probleem tot het cruciale moment waarop ze een ongeval veroorzaken of hun relatie duurzaam ontwricht raakt. Het kan nog lang duren eer het zover is met deze moeder. Neem dan ook geen risico en kies voor ander vervoer. Je bent het tegenover jezelf en je kind verplicht!Sommige HTML is toegestaan