Spring naar inhoud


De behoefte aan roes

Beste Beatrijs,

Mijn aanstaande en ik hebben elkaar na ons dertigste ontmoet en moeten beiden wennen aan het opbouwen van een leven samen. Mijn vriend noemt zichzelf een romanticus en heeft het nodig om af en toe in een roes te duiken. Dit deed hij als single, maar die behoefte is er nog steeds. ‘Af en toe’ komt neer op zo’n een tot drie keer per maand, op avonden voor een vrije dag (hij heeft wisselende werktijden).

De ingrediënten voor zijn roes bestaan uit muziek en wijn. Altijd thuis. Er gaat met gemak een fles of twee, drie doorheen, voor hem alleen. Ik heb hier geen prettig gevoel over, omdat het ook wel eens mis gaat en mijn vriend dingen doet – met alcohol op – waar hij later spijt van heeft. Dan gaat het over porno of dronkenschap. Ook heb ik het idee dat we minder gelijkwaardig met elkaar spreken als ik toevallig die avond ook thuis ben (en het zelf houd bij twee of drie glazen). De volgende dag – of na een katerdag eentje later – is alles weer helder en volkomen in harmonie. Het onderwerp is bespreekbaar, maar leidt niet echt tot iets.

Wanneer is veel te veel?

Beste Wanneer is veel te veel,

Ongeveer twee keer per maand drinkt uw vriend zich ongans. Twee à drie flessen wijn op een avond is echt heel veel. Het kan bijna niet anders of deze hoeveelheid per uitspatting haalt ook het gemiddelde op een normale avond (zonder roes) naar boven. Als uw vriend bij wijze van uitzondering eens in de twee weken zo veel alcohol naar binnen giet, vindt hij één fles wijn waarschijnlijk niets bijzonders, niets om van op te kijken. Maar één fles is ook behoorlijk veel, ook al merkt hij daar niets van qua roes. Hij zal hoe dan ook een stevige drinker zijn.

Dit zou nog draaglijk kunnen zijn voor een partner (iedereen z’n hobby, nietwaar), maar u schrijft dat uw vriend wel eens dingen doet, waar hij later spijt van heeft. Bovendien gaat er ook wel eens een dag verloren aan een kater. Hij is dan wel zo voorzichtig om zijn werk er niet onder te laten lijden, maar als het een vrije dag betreft waarop u samen iets leuks zou doen, bent u degene die hij laat barsten. Twee keer per maand is 26 keer per jaar. Het zal best een leuke man zijn, maar het lijkt niet verstandig om uw lot te verbinden aan iemand met zo’n zware alcoholgewoonte. Betrouwbaar vaderschap zit er ook niet in op die manier. Mocht u van plan zijn kinderen te krijgen, is het geen pretje voor hen als hun vader regelmatig uitgeteld in bed ligt bij te komen en niet de normale vaderdingen kan doen.

Latrelatie prima, dan kunt u zich altijd uit de voeten maken als het weer zo ver is, maar samenwonen of een huwelijk lijkt me een crime. U schrijft: ‘het onderwerp is bespreekbaar, maar leidt tot niets’. Uw vriend is dus niet van plan iets aan zijn alcoholgewoonte te veranderen, al dan niet met professionele hulp. Dan moet u voor uzelf bepalen of u opgewassen zult blijven tegen zijn roesbehoefte of dat u er op den duur toch niet tegen kunt. Voorziet u het laatste, raad ik u aan om weg te wezen wegens incompatibiliteit van levensstijl. Houd hem aan als gewone vriend (desnoods met benefits) en zoek iemand anders als levenspartner.

Artikelen in Verslavingen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan