Spring naar inhoud


Alcoholistische vriend

Beste Beatrijs,

Ik heb een vriend die behoorlijk wat glaasjes bier of wijn of anderszins achterover kan slaan. Op zich heb ik er geen problemen mee als hij bij vrienden drinkt (ik drink zelf niet of nauwelijks alcohol, dus ik vind het niet erg om BOB te zijn). Waar ik wel problemen mee heb is dat het lijkt alsof hij elke dag alcohol nodig heeft. Daar heb ik hem mee geconfronteerd en hem ook gezegd dat ik het niet prettig vind om iedere avond met iemand met een dranklucht in bed te stappen. Hij zei dat hij dat wel kon begrijpen en beloofde beterschap.

Echter, deze beterschap komt niet. Sterker nog, ik heb zelfs ervaren dat hij me heeft voorgelogen. Hij zou namelijk een avond autorijden, omdat ik moe was. We hadden afgesproken dat hij niet meer zou drinken dan nodig was. Dat deed ie toch (althans, 5 pilsjes vind ik te veel), maar gaf aan dat hij makkelijk kon rijden omdat het verdeeld was over de avond. Vervolgens zag ik bij thuiskomst dat hij dezelfde dag ook nog een hele fles wijn had leeggedronken, hetgeen hij me gemakshalve was vergeten te melden. Kijk, dat iemand een probleem heeft, dat kan. Maar willens en wetens iemands vertrouwen beschamen, daar heb ik heel veel moeite mee.

Drinkersvriendin

Beste Drinkersvriendin,

Wat u beschrijft over vijf pilsjes op een avond en dan naar huis rijden, zou net door de beugel kunnen. Tenminste als het vijf glazen zijn. Vijf flesjes bier is al weer een ander verhaal, want dat telt op tot zeven en een half glas en dat is eigenlijk te veel, ook al is het verspreid over een hele avond. Maar bij thuiskomst bleek dat uw vriend van tevoren al een hele fles wijn soldaat had gemaakt. U maakt zich nu boos dat hij tegen u gelogen heeft. Dat is inderdaad vervelend, maar het feit van een hele fles wijn overdag is eigenlijk erger. Dit duidt op regelrecht alcoholisme. Wat ik me afvraag is dit: Heeft uw vriend geen werk, dat hij overdag zit te drinken? Drinkt hij altijd overdag? Ontkent hij dat hij een drinkprobleem heeft? Als het antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, ziet het er, vrees ik, somber uit. Mensen kunnen niet werken en drinken tegelijk. Dan loopt het gegarandeerd mis met het werk. Als hij werkloos is, zal de verleiding om overdag te gaan drinken des te groter worden. Uw vriend moet dus snel werk vinden, want dat zal hem ervan weerhouden overdag te drinken. De enige manier voor mensen met een alcoholprobleem om dit in de hand te houden, is een aanvangslimiet in acht te nemen. Ik ken mensen die veel drinken, je zou kunnen zeggen verslaafd zijn, maar elke dag pas om 9 uur ’s avonds ermee beginnen. Dus ook geen aperitiefjes om 5 uur en ook geen wijn bij het eten. Ze drinken tussen 9 en 12 en gaan dan naar bed. Hiermee kunnen ze het net redden. Ze kunnen dit volhouden, omdat ze weten dat ze de dag erna weer naar hun werk moeten en dan niet al te katerig mogen zijn.

Misschien is deze levenswijze iets voor uw vriend, ook al zit u zelf dan nog steeds met het probleem dat u elke nacht naast iemand met dranklucht moet slapen. Ik denk dat uw vriend een serieus drankprobleem heeft dat niet een, twee, drie opgelost kan worden. Leeftijd is ook een belangrijke factor. Hoe ouder hij is, hoe moeilijker hij ervan af zal komen. Het belangrijkste is echter dat hij het zelf onderkent. Ik maak uit uw brief op dat hij het zelf niet echt een probleem vindt. Nu kunt u zich afvragen of u hem moet gaan redden, of niet. Ik kan die vraag niet voor u beantwoorden. Het hangt ervan af hoeveel u van hem houdt. Het is heel moeilijk om iemand ervan te overtuigen dat hij zijn levenswijze moet veranderen, omdat wilskracht alleen waarschijnlijk niet voldoende zal zijn. Er moet afkicken bij te pas komen: Jellinek-kliniek, refusalpillen, therapeutische lotgenotengroepen, of iets anders professioneels.

Als uw vriend niets ziet in professionele hulp, zult u tezijnertijd uzelf moeten redden. Want het is niet vol te houden om met een alcoholist samen te wonen. Het liegen, waar u zich nu aan stoort, is alleen maar een symptoom. Het drinken is het basisprobleem, waar het liegen uit voortkomt.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Liefde en huwelijk, Verslavingen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lilian schrijft

  Ik ben het eens met Beatrijs. Ik accepteerde ook vreemd gedrag en alcoholisme van mijn vriend en mailde Beatrijs erover. Haar antwoord was vrij duidelijk en zonder doekjes eromheen; aan die vriend heb je niets. Dat is een alcoholist.
  Maar ik negeerde het en bleef bij hem, met de hoop dat hij zijn leven zou beteren.
  En ik heb het afgelopen januari (eindelijk) uitgemaakt, nadat hij o.a. stomdronken tegen me had lopen schreeuwen, na het drinken van poolse spiritus (96%)
  Dus denk er goed over na of je hiermee verder wilt als hij niet bereid is om hulp aan te nemen of te veranderen. Want Beatrijs had bij mij gelijk en waarschijnlijk hier ook.

 2. Ervaringsdeskundige schrijft

  Ik ben het eens met de reacties maar wou er nog aan toevoegen dat je baat zou kunnen hebben bij
  Al-anon, een praatgroep voor familie van alcoholisten. Het kan buiten herkenning en steun helpen om bij jezelf te blijven.Sommige HTML is toegestaan