Spring naar inhoud


Alcoholistische zwager

Beste Beatrijs,

Ik heb een schat van een zus en die heeft een schat van een vriend. Alleen drinkt hij te veel. Hij is alcoholist, kun je wel zeggen. Nu kan zij er goed mee leven en mij maakt het verder ook niet uit. Alleen met etentjes is het geen doen. Hij wordt stomdronken, hangt lallend over iedereen heen en drukt een stempel op de hele avond. Hem geen drank schenken kan niet, daarvoor is hij echt al te ver heen. Kan ik haar vragen om bij dit soort gelegenheden zonder hem te komen?

Misnoegd

Beste Misnoegd,

Uw zuster mag bij u komen eten, maar u heeft liever niet dat ze die dronken tor meeneemt. Zo iemand bederft de gezelligheid. Niet dat u iets tegen drank hebt. Vrijheid, blijheid! U voelt u niet geroepen om moeder-overste te spelen tegenover mensen die heel goed zelf kunnen bepalen hoe ze hun leven willen inrichten. Uw enige (bescheiden) wens is gevrijwaard blijven van de overlast die deze life style met zich meebrengt. Alle fietsbezitters met hun dubbele fietsslotroutines tegen diefstal door junks voelen met u mee. Heroïne? Best hoor, zolang hun eigen fiets maar niet gejat wordt.

Het verschil tussen u en zomaar een fietsbezitter is wel dat het over uw zus gaat. Uw zus en haar vriend opereren ondanks zijn alcoholisme blijkbaar nog steeds als sociale eenheid. Ze gaan gezamenlijk bij andere mensen op bezoek. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat voor last uw zus ondervindt van haar vriend? U schrijft ‘ze kan er goed mee leven’. Maar als u, in de rol van tolerante buitenstaander, zich al ergert aan het dronkemansgelal, hoe zeer moet uw zus zich dan niet generen, en niet alleen tijdens door u verzorgde etentjes, maar dag in dag uit. Uw muizenprobleem is dat u het gezelschap van uw zwager tijdens een enkel avondje niet kunt verdragen, terwijl uw zus een olifant op haar nek heeft. Uit uw houding spreekt geen consideratie, maar onverschilligheid. Of u uw etentjes gezellig kunt houden is op dit moment van ondergeschikt belang. Het gaat om uw zuster die op de een of andere manier moet worden bijgestaan in een rampzalige situatie. Misschien wil ze geen redding, misschien is hun verbintenis er juist eentje die drijft op alcohol en kan zij dat alleen beter verbergen dan haar vriend. Maar iemand zal zijn grensoverschrijdend gedrag toch aan de orde moeten stellen. U moet zich, hoe onaangenaam zo’n gesprek ook kan uitpakken, indringend met uw zuster bemoeien. Alle andere mogelijkheden komen erop neer dat u haar laat barsten met uw zwager erbij.

Artikelen in Etiquette, Familie, Schoonfamilie, Verslavingen, Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan