Spring naar inhoud


Bedel-e-mails

Beste Beatrijs,

Mijn schoonzus is net terug is uit Kenia waar zij twee jaar lang (goed betaald) in de ontwikkelingssamenwerking heeft gewerkt. Onlangs kreeg ik een rondzend-e-mail van haar, gericht aan familieleden en vrienden, met de vraag of we 50 euro konden overmaken, zodat een Keniaanse kennis van haar een weekje naar een conferentie kan in Noorwegen. Er ontbrak nog 400 dollar voor het vliegticket. Mijn schoonzus schreef er ook nog bij dat ‘50 euro tenslotte voor ons niet zo veel was’. Ik ken wel honderd liefdadigheidszaken die mijn 50 euro beter kunnen gebruiken. Mag ik hier wat van zeggen of moet ik, zoals mijn vrouw zegt, mijn tanden op elkaar bijten?

Verplicht filantroop?

Beste Verplicht filantroop,

U hoeft nooit te reageren op bedel-e-mailtjes van welke strekking dan ook. Uw schoonzuster doet u een voorstel (betaal 50 euro aan Goed Doel zus & zo), het staat u vrij om daar al dan niet op in te gaan. Als het u een aardig doel lijkt, dan doet u het. Ziet u er niets in of kunt u het geld niet missen, dan doet u het niet. U bent de baas over uw eigen portemonnee.

U bent niet verplicht om geld over te maken en u bent ook niet verplicht om argumenten naar voren te brengen waarom u daar geen zin in hebt. U bent uw schoonzuster op geen enkele manier verantwoording schuldig over hoe u uw geld wilt besteden. Onwelkome verzoeken om geld kunt u gewoon negeren en als spam deleten.

Artikelen in Internet en e-mail, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan