Spring naar inhoud


Bedel-e-mails

Beste Beatrijs,

Onlangs stuurde een directe collega een larmoyante bedelmail over een dure medische behandeling van een werknemer van zijn broer die in een derdewereldland een vakantieverblijf runt. De goede bedoelingen zijn klip en klaar, maar ik vind het vervelend. Wanneer ik geen geld overmaak, zal dat niet op prijs worden gesteld en erger nog, er kan het beeld ontstaan dat ik zelfzuchtig ben. Nu, dat ben ik helemaal niet. Ik geef altijd geld aan de jongens van de voetbalclub, wanneer zij met door hun moeder gebakken wafels langs de deur komen. Ook collectanten krijgen vaak mijn steun. Wanneer iemand een beroep op mij doet, sta ik klaar. Ik kan nu gewoon 25 euro overmaken en het verder uit mijn hoofd zetten, maar het zit me niet lekker. Wat zal ik doen?

Onder druk gezet

Beste Onder druk gezet,

Bedel-e-mails van bekenden kunt u op dezelfde manier behandelen als bedel-e-mails van onbekenden: negeren en deleten.

Bedel-e-mails van bekenden kunt u op dezelfde manier behandelen als bedel-e-mails van onbekenden: negeren en deleten. Dat het voor mensen die om geld verlegen zitten buitengewoon simpel is om via via met behulp van e-mail en de forward-knop tal van adressenbestanden te bestoken met noodkreten wil nog niet zeggen dat zogenaamd persoonlijk aangeschrevenen zich verplicht hoeven te voelen om op deze bedelacties in te gaan. Als u geroerd bent door de persoon of diens particuliere nooddruft, kunt u overgaan tot een daad van filantropie en een bedrag(je) overmaken. Als de vraag slechts ergernis bij u oproept, behandelt u de e-mail als spam. Net als alle andere bedelaars hanteren de mensen die u aanschrijven de strategie van ‘je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt’. Dat staat hun vrij. Ze kunnen het altijd proberen. Maar u hoeft niet voor haas te spelen als u daar geen zin in hebt, en u hoeft tegenover de bedelaars ook geen tekst en uitleg te geven over uw niveau van altruïsme in het algemeen en of u wel of niet aan andermans standaarden voldoet. U bent de baas over uw eigen portemonnee en u hoeft geen verantwoording af te leggen over hoe u de inhoud daarvan besteedt.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Esther schrijft

    Er zal echt geen beledigde reactie komen als je geen geld overmaakt. Waarschijnlijk zullen de meeste personen die dmv deze mail zijn benaderd, geen geld overmaken. Het zal echt niet opvallen dat u dat ook niet doet.
    Ten tweede: Moest u het geld dan op de rekening van de mailschrijver overmaken? Of op de rekening van die broer? Want in het laatste geval zal de mailschrijver ook echt niet gaan controleren via de broer wie er wel of niet geld heeft overgemaakt.Sommige HTML is toegestaan